Šta će biti sa kraljicom?

0

Optimista: Škotski lider Aleks Salmond
 

U međuvremenu, suveren britanske unije, kraljica Elizabeta Druga, zvanično objavljuje da Bakingemska palata ne želi da utiče na tok referenduma i pored toga što je u pitanju i sam status dosadašnje britanske monarhije ukoliko Škotlanđani odluče da u istoriju pošalju 300 godina zajedničkog života s Engleskom.

 

Razoružani Englezi

Vlada Dejvida Kamerona u Vestminsteru vodi žestoku kampanju za očuvanje unije. Odlazak Škotske značio bi ujedno i ozbiljno slabljenje dosadašnje vojne i političke moći Britanije u svetu. Glavno uporište britanskog sistema atomskog odvraćanja smešteno je u nuklearnim podmornicama, u škotskoj bazi Klajd.

Kraljevska kuća je čvrsto vezana za Škotsku. Palata Balmoral u regionu Aberdina, u Škotskoj je najpoznatija kraljevska palata na Ostrvu, još iz vremena kraljice Viktorije.
Kraljica Elizabeta Druga svake godine provodi bar jednu sedmicu u palati Holilud u Edinburgu – zvaničnoj rezidenciji britanskog monarha u Škotskoj.

Vođa secesionista i Škotske nacionalne partije (SNP) Aleks Salmond izjavio je da u potpunosti poštuje ovu tradicionalnu vezu monarhije sa Škotskom. Navodi da bi, po njegovom mišljenju, kraljica bila "hepi" (srećna) ako bi bila i suveren nezavisne Škotske.

Mnogi secesionisti, međutim, ne dele ovo mišljenje i traže referendum na kome bi škotski narod odlučio da li da u tom slučaju kraljica bude i suveren nezavisne Škotske.

Deo separatističkog bloka, naročito levo orijentisani radikalni secesionisti, traže da se Škotska oslobodi monarhije i postane republika.

 

I MMF preti

Međunarodni monetarni fond je zaključio: "Odluka Škotske da izađe iz sastava Velike Britanije može izazvati kratkoročne negativne reakcije na tržištima zbog neizvesnosti oko buduće ekonomske politike Škotske."

 

Ankete pokazuju da je trenutno 54 odsto Škota za to da se sačuva monarhističko uređenje, dok je u Engleskoj taj odnos 77 prema 17 u korist monarhije. Prema ponudi škotskih secesionista, u slučaju otcepljenja, kraljica bi vršila dužnosti slične onima koje trenutno ima kao suveren u zajednici (komonvelt) sa Australijom i Novim Zelandom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here