pixabay.com
Ilustracija

Britanski list „Dejli mejl“ objavio je da su američki naučnici sa Ratgerskog univerziteta, Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja i Koloradskog univerziteta u Bulderu izvršili modeliranje pravog nuklearnog rata između Rusije i SAD.

„Dejli mejl“ prenosi da su istraživači u svom naučnom radu koristili novi model, koji se odlikuje većom rezolucijom i povećanom granicom pokrivenosti, do 140 kilometara.

Istraživanje pokazuje da bi požari izazvani upotrebom nuklearnog oružja izbacili u atmosferu 147 miliona tona čađi koja bi, nakon što bi se za nekoliko nedelja raširila po zemljinoj lopti – zaklonila sunčevu svetlost.

Eksperti prognoziraju da bi bilo potrebno sedam godina da ova zavesa od čađi primetno spadne, a da bi bile potrebne još tri godine, nakon ovih sedam, pa da svetlost bude u mogućnosti da se vrati u normalno stanje i da opet dopire do površine zemlje.

Zavesa od čađi na nebu, prema procenama američkih naučnika, dovešće do pada površinske temperature vazduha za više od 8 stepeni Celzijusa. Informacije koje se nalaze u grafikonu istraživanja pokazuju da će temperaturne anomalije trajati oko 4 godine, dok će za potpuni povratak pokazatelja na predratni nivo biti potrebna jedna decenija.

Osim toga, u istraživanju se navodi da će atmosferski efekti dovesti do kolapsa monsuna i varijabilnosti ciklusa „El Ninjo“ (kolebanja temperature sloja vode u ekvatorijalnom delu Tihog okeana, koje primetno utiču na klimu).

Novi model u celini ponavlja rezultate ranijih istraživanja, ali pokazuje da oblak čađi nestaje brže nego u starom modelu NASA. Stepen reakcije klime pri tome ostaje sličan.

Povećana rezolucija modela omogućava da se prognozira jači pad temperature i nove padavine na planetu tokom prvih godina nakon nuklearnog napada.

Po mišljenju istraživanja – u prvim godinama nakon rata će se povećati severni polarni vrtlog, što će dovesti i do povećanja temperature na Arktiku i u severnom delu Evropi.

Dobijeni podaci potvrđuju prognozu manje kompleksnih modela, koji su korišćeni osamdesetih godina prošlog veka.

– Modeli pokazuju da će nakon velikog nuklearnog rata između SAD i Rusije nastati nuklearna zima – navode istraživači.

– Nuklearni napad velikih razmera bio bi samoubistvo za zemlju koja odluči da izvede takav napad – ukazuje naučnik, naglasivši da bi korišćenje nuklearnog oružja SAD i Rusije imalo katastrofalne posledice za ceo svet.

– Naravno, treba smanjiti nuklearni arsenal i, po mogućnosti, razoružati sve države koje poseduju nuklearno oružje – zaključili su naučnici.

3 COMMENTS

  1. Kad je tako, zasto kauboji ne prestanu da se ponasaju kao siledzije? Normalno je da se neke drzave naoruzavaju atomskim oruzjem, da bi se od njih branile. Moze li im se zameriti? Severna Koreja bi odavno nestala da kaubojima nije trta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here