EPAEFE/MICHAEL REYNOLDS
Džo Bajden

Lideri NATO-a će u ponedeljak, na samitu u Briselu, tražiti uveravanja od američkog predsednika Džoa Bajdena da Alijansa može da računa na podršku SAD, svog najmoćnijeg člana, nakon što je četiri godine bila na udaru kritika bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Na nešto svedenijem skupu nego na prošlim samitima NATO zbog restrikcija povezanih sa Covid-19, 30 saveznika okupiće se u svom sedištu kako bi dogovorili reforme za multipolarni svet nastao nakon završetka Hladnog rata, u kojem, kako navodi agencija Rojters, kineski vojni uspon predstavlja novi izazov.

“Prva stvar za Bajdena je da se ponovo posveti kolektivnoj odbrani NATO”, izjavio je bivši visoki zvaničnik Alijanse Džejmi Šej, koji je bio na samitu 2018. godine na kojem je Tramp razmišljao o povlačenju SAD iz tog saveza.

– To samo pokazuje koliko bi lako bilo da SAD okrenu leđa alijansi – rekao je Šej, koji je sada u analitičko-savetničkoj organizaciji “Prijatelji Evrope”.

Dok bi Bajden, kako se očekuje, mogao poslati tradicionalnu američku poruku da evropski saveznici moraju plaćati više za sopstvenu bezbednost, NATO će, kako navodi Rojters, nastojati da ode još dalje od Trampove spoljnopolitičke agende “Amerika na prvom mestu”.

“Ovaj samit sa Bajdenom bi trebalo da bude signal svetu da se NATO vratio. Bilo je toliko buke i bilo je to teško vreme. Ali sada zapravo možemo razgovarati o stvarima koje su bitne, definišući bezbednosne izazove našeg vremena”, rekao je jedan visoki evropski diplomata u NATO.

Rusija, klimatske promene, Avganistan i nove tehnologije biće na agendi jednodnevnog samita, koji će kulminirati specijalnom sesijom lidera.

NATO, osnovan 1949. godine radi kolektivne odbrane njegovih članica i kao protivteža Sovjetskom Savezu, obeležio je 70-godišnjicu na samitu u Londonu u decembru 2019. godine.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime