pixabay.com

Rusija je u julu povećala rezerve zlata za 22,881 milijardi dolara ili za četiri odsto. Kako se navodi na sajtu Banke Rusije, zlatne rezerve su dostigle vrednost od 591,753 milijardi dolara, što znači da je nivo zlatnih rezervi prvog avgusta dostigao maksimum u poslednjih 12 godina.

U januaru i februaru 2020. godine međunarodne rezerve zlata u Rusijisu se povećale za 37,394 milijardi dolara ili za 6,7 procenata u odnosu na prvi januar. Vrednost monetarnog zlata je porasla za 13,790 milijardi dolara ili za 10,3 procenta, pritom se udeo zlata u rezervama povećao do rekordnih 24,4 procenta, piše portal Ekspert.ru.

Rast zlatnih rezervi u julu je izazvan revalorizacijom, smatra predsednik upravnog odbora kreditne potrošačke zadruge „Obnova“ Mihail Dorofejev. Procena rasta zlatnih rezervi se izražava u američkim dolarima, podseća on, i ističe da su početkom godine činili samo 24,5 procenata od njihovog obima, na evro je odlazilo 30,8 procenata, a na monetarno zlato 19,5 procenata.

Rast zlatnih rezervi će omogućiti da se sačuva makroekonomska stabilnost, smatra  Dorofejev. Prema podacima Banke Rusije u periodu april-jun zbog pada cene nafte i gasa i zbog smanjenja isporuka, priliv novca se smanjio za trećinu – do 67,9 milijardi dolara.

Trgovinski suficit je minimalan za poslednjih 17 godina i iznosi 14,3 milijardi dolara. Ovaj iznos nije dovoljan da se pokrije uvoz, otplati dug i kompenzuje izvoz kapitala u privatnom sektoru, piše portal „Ekspert onlajn“.

Centralna banka je morala da zapuši „rupu“ od 12,9 milijardi dolara prodajom valuta iz Fonda za nacionalno blagostanje i zlatnih i deviznih rezervi. Banka Rusije je skratila obim prodaje inostrane valute do 5,7 milijardi rubalja dnevno. U slučaju novih iznenađenja na naftnom tržištu i svetskoj ekonomiji taj obim bi mogao biti uvećan.

Rusko zlato

Banka Rusije je poslednjih meseci višestruko smanjila ulaganja u dolare i američke obveznice, smatra glavni analitičar „Tele trejd“ Mark Gojhman. U zlatnim i deviznim rezervama je u decembru 2017. godine bilo 102,2 milijardi dolara, a u decembru 2019. godine tek 9,9 milijardi dolara.

Zlato je dosta poskupelo, sa 1.560 dolara na 2.075 dolara za uncu u periodu januar-avgust 2020. godine. Njegov udeo u zlatnim i deviznim rezervama se povećao sa 20 na 24 odsto, iako je Centralna Banka od aprila obustavila kupovinu zlatnih rezervi. Analitičar smatra da su svetska kriza i pad dolara „zaslužni“ za rast zlatnih rezervi.

Uvećanje obima zlatnih rezervi predstavlja sigurnost za finansijski sistem. Međunarodne rezerve su velika podrška i nacionalnoj valuti, koriste se za plaćanje spoljnog duga i za državne troškove.

Tradicionalna ekonomska politika je poslednjih godina okrenuta štednji i nagomilavanju sredstava. Eksperti smatraju da se rezerve zlata čuvaju za „crne dane“. Ovakav trend će se najverovatnije sačuvati i u budućnosti.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here