pixabay.com

Uvek je pametno konsultovati lekara, ali je dobro znati da se lekovi ne kvare na isti način kao hrana, ali mogu biti manje efikasni tokom vremena. Na pitanje da li je pametno koristiti lekove nakon isteka roka trajanja, odgovorila je dr Ivana Prpić Znidarčić, koja je specijastkinja porodične medicine.

Koliko je opasno koristiti lekove nakon isteka roka trajanja?

Lekovi i dijetetski suplementi, kao i razne kreme, masti i gelovi za različite namene sastavni su deo naših života. Kao i svi proizvodi, oni imaju vremensko ograničenje u kojem proizvođač garantuje njihovu sigurnost i maksimalnu efikasnost.

Međutim, da bi proizvod, a u ovom slučaju lek, bio efikasan i da ne bi ugrozio zdravlje potrošača, podjednako su važni i uslovi u kojima se čuva. Svako uputstvo sa lekom (koje nikada ne smete da bacite prilikom otvaranja leka) sadrži uputstvo kako da ga pravilno konzumirate i čuvate, kao i datum do kojeg proizvođač garantuje njegovu bezbednost.

Lekovi i suplementi se obično čuvaju na tamnom i hladnijem mestu koje neće biti pod uticajem visoke temperature ili vlage, a to nisu kupatila u kojima ljudi imaju tendenciju da drže lekove, niti automobili, jer tada lek neće biti bezbedan za konzumiranje čak i ako je u roku važenja.

Neka dosadašnja istraživanja su pokazala efikasnost i bezbednost pojedinih lekova duže nakon isteka roka trajanja, ali je preporuka da se to poštuje, kao i način čuvanja prema preporuci proizvođača.

Ovo posebno važi za lekove koji se koriste u lečenju hroničnih bolesti, akutnih inflamatornih bolesti (antibiotici), kao i u lečenju hitnih stanja, kao što je adrenalin u špricevima, koji se koristi kao priručna terapija kod osoba preosetljivih na određene namirnice ili ujeda insekata. Oni mogu da spasu živote u određenim okolnostima.

Na kraju, navodimo opšte preporuke

1. Što je ozbiljnije i teže stanje ili bolest koja se leči lekom, to je važnije da se pridržavate preporuka kako ga uzimati, čuvati i poštovati rok trajanja leka, jer od toga zavisi da li deluje kako treba.

2. Pažljivo pročitajte uputstvo, ne fokusirajući se na neželjena dejstva leka (jer se o tome brinu lekari), već pročitajte deo koji propisuje način uzimanja leka, njegovo pravilno skladištenje i rok trajanja odštampan na pakovanju.

3. Ne gomilajte lekove u kućnim apotekama, jer su oni opasan otpad koji može indirektno da šteti našem zdravlju zagađujući životnu sredinu u kojoj živimo, a svi lekovi, sirupi i drugi dijetetski suplementi kojima je istekao rok trajanja vraćaju se u apoteke, gde će biti odloženi. propisno, i nikada ih ne bacajte u smeće, kanalizaciju i uopšte u sredinu u kojoj živimo jer nam to neće biti od koristi već samo na štetu, piše Ordinacija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here