Tanjug

Prikaz sposobnosti Vojske srbije „Sloboda 2019“ na vojnom aerodromu „Pukovnik pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici izvodi se danas povodom obeležavanja 75. godišnice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva, koji boravi u zvaničnoj poseti našoj zemlji.

Dolazak ruskog premijera i srpskog predsednika na prikaz “Sloboda 2019″ prati veliki broj novinara, domaćin i ruskih, i zvanica iz javnog života.

Na aerodromu su postavljena tri helikoptera Mi-17 i jedan „Erbasov“ H-145M, kao i tenk T-72.

Vučić i Medvedev proći će kroz crveni tepih koji je postavljen do bine, odakle će pratiti vežbu, a pored crvenog tepiha postavljena je i Garda Vojske Srbije.

Prikazu vojne vežbe prisustvuju srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica srpskog parlamenta Maja Gojković, premijerka Ana Brnabić, ministri u Vladi Srbije, poslanici, direktor BIA Bratislav Gašić, predstavnici Skupštine grada Beograda.

Na prikazu će moći da se vidi savremeno naoružanje i vojna oprema Srbije ali Ruske Federacije, koju je dobila srpska vojska.

Prikaz sadrži dve celine – dinamički deo i defile jedinica.

U dinamičkom delu prikaza biće predstavljene sposobnosti dela jedinice specijalne brigade i kopnene vojske naoružane i opremljene najsavremenijim naoružanjem i opremom po projektu „1500 +“ i doniranim sredstvima iz RF, kao i spobosnosti jedinica ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane.

Nakon dinamičkog dela, nastupiće pešadijski i motorizovani ešelon koji će nadletati vazduhoplovni ešelon.

Na prikazu je angažovano više od 2.400 pripadnika MUP i VJ, preko 100 borbenih i neborbenih vozila i borbenih sistema i preko 25 vazduhoplova.

Pred početak prikaza biće održan doček predsednika Srbije Aleksandar Vučića i visokog gostaiz Rusije, premijera Dmitrija Medvedeva, a nakon toga sledi dinamički deo prikaza.

On sadrži prepad na teroriste u objektima infrastrukture, uništavanje terorističke grupe upadom u objekte, borbeno traganje i spasavanje, vazduhoplovna vatrena podrška jedinicama kopnene vojske, prikaz operativnih sposobnosti lovačke avijacije.

Defile jedinica podrazumeva pešadijski, motorizovani i vazduhoplovni ešelon.

Nakon toga će uslediti postrojavanje jedinica i ocena prikaza od strane predsednika Srbije.

U prikazu će učestvovati i avioni MIG 29 i helikopter H – 145 M, helikopter Gama, Super galeb g4, Orao…

Od borbenih vozila učestvovaće Lazar-3, HMMW V borbeno vozilo, Nora, Miloš.

Od naoružanja RF učestvuju helikipter Mi-35, tenk T-72.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime