Pexels

Otkrivamo vam šest koraka kako da ublažite crvenilo i bol.

Svi znamo da je svakodnevno nošenje kreme za sunčanje presudno u očuvanju zdravlja. Međutim, uprkos svim merama predostrožnosti, često se dogode neželjene posedice izlaganja suncu. Možda ste prerano ušli u vodu nakon nanošenja, zaboravili da se ponovo namažete, ostavili odeću sa zaštitom od UV-zračenja i šešir od sunca kod kuće ili ste samo dremnuli na plaži duže nego što ste planirali. Bez obzira na razlog, opekotine od sunca mogu se dogoditi čak i kada pokušavamo da ih sprečimo, ali postoji mnogo načina za ublažavanje posledica, koje su najčešće u vidu crvenila, zatezanja kože, peckanja…

Prvi znak izgorele kože uglavnom je crvenilo. Opekotine se razvijaju još 12 do 24 sata, zbog čega je važno preduzeti preventivne korake što je brže moguće. Zato se pridržavajte saveta koje navodimo:

Što dalje od sunca

Obavezno se sklonite sa sunca, uđite unutra ili pronađite hlad. I pijte puno vode da biste sprečili dehidraciju. Najbolje bi bilo da bar dva dana posle opekotina ne izlazite na sunce, ali pošto je to uglavnom nemoguća misija, onda bolno mesto prekrijte pamučnom odećom i maksimalno se klonite sunčevih zraka, budite u hladu, a ukoliko ulazite u vodu, onda isključivo sa odećom koja prekriva izgorelo mesto.

Ublažite crvenilo i neprijatno zatezanje

Izgorelu kožu rashladite koristeći hladne, vlažne obloge ili kesu leda umotanu u peškir, a može i stari, provereni recept – hladno kiselo mleko. Ovo će pomoći da se toplota povuče sa kože i smanji crvenilo. Potom, pažljivo nanesite kremu lagane formulacije sa lekovitim sastojcima (sve dok na koži nema plikova).

Hidratacija je ključna

Kada umirite bolno mesto nanesite sredstvo za dubinsku hidrataciju, a dermatolozi preporučuju da to budu gelovi na bazi aloja vere. Odlični su i hidratantni losioni na bazi ekstrakta zelenog čaja jer ima protivupalno dejstvo. Osim toga, veoma je važno da u ovom periodu pijete najmanje dve litre vode jer ćete i na taj način nadoknaditi vlagu koju je vaša koža izgubila.

Nikako ne ljuštite kožu

Kako bi izbegli pojavu ožiljaka i fleka, strogo se klonite izazova da ljuštite kožu, jer će ona sama otpasti kad za to dođe vreme, odnosno kad ugroženi delovi zarastu.

Tuširajte se mlakom vodom

Izbegavajte toplu vodu, jer je to za kožu dodatni šok, što ćete i sami osetiti ukoliko pokušate. Posle tuširanja, jedino što je koži potrebno jesu proizvodi koji dubinski hidriraju i obnavajaju oštećeni epiderm.

Ne koristite ništa osim regenerativnih proizvoda

U želji da što pre povratite zdrav tonus kože možete doći u iskušenje da na bolno mesto stavite preparate koji vam se učine pogodnim, poput gustih melema, krema, putera. Ali, to nikako, jer ovi proizvodi zadržavaju toplotu, a bolnoj koži je potrebno hlađenje. Ne koristite preparate koji sadrže mirise jer će dodatno iritirati epiderm.

Ukoliko imate bilo kakve nedoumice ili crvenilo i bol sporo prolaze, najbolje je konsultovati se sa farmaceutom ili lekarom, u zavisnosti težine vašeg problema.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here