Šta da jedete posle prazničnog prežderavanja?

0

wikipedia.org
Kupus je izuzetno zdrava namirnica
 

Za vreme praznika većina ljudi jede i pije više nego inače. Takav tretman svojevrsni je šok za naš organizam. Da ne nastanu problemi, dobro je da se nakon prazničnog prejedanja očistite. A kako? Uz pametan odabir zdravih namirnica koje dokazano čiste otrove iz tela.

Ništa bez dobrog starog kupusa

O ovom povrću se ne govori mnogo, ali činjenica je da je reč o super zdravoj namirnici. Kupus deluje na enzime koji se nalaze u jetri, što pojačava i ubrzava čišćenje organizma. Osim toga, kupus je povrće koje ima snažna antikancerogena svojstva. Trudite se da vam što češće bude na jelovniku.

Brokoli čini čuda

Brokoli je bogat snažnim antioksidativnim svojstvima i zato pojačajte njegov unos nakon prazničnog prejedanja. On jača imunitet i sprečava nastanak kancerogenih ćelija. Brojni svetski stručnjaci savetuju redovno konzumiranje brokolija. Međutim, manje je poznato da i klice brokolija imaju blagotvorna svojstva koja deluju čak 50 puta jače od zrelog brokolija. Klice brokolija mogu se kupiti u prodavnicama zdrave hrane.

Citrusi su imperativ

Limun, narandža i ostali citrusi organizmu će osigurati sjajnu detoksikaciju jer vitamin C topi toksine i ubrzava njihov izlaz iz tela. Najbolje bi bilo popiti čisti ceđeni limun, ali ako to ne možete, iscedite limun u vodu i tako ga popijte. U takav napitak nemojte dodavati šećer jer će umanjiti djelovanje vitamina C.

Pojačajte unos lisnatog povrća

Kelj, zelena salata i blitva idealni su za čišćenje organizma. Te vrste povrća sadržavaju hlorofil koji iz tela uklanja različite vrste toksina i na taj način rasterećuju jetru. Zeleno lisnato povrće najbolje je jesti sirovo jer je tada uloga njihovih svojstava najveća, ali ako ne možete, onda ga skuvajte na pari. Tako ćete sačuvati vredna nutritivna svojstva hvaljenog povrća.

Uvrstite u jelovnik bokvicu

Bokvica je biljka koja nije tako česta u svakodnevnoj ishrani što je zapravo velik nedostatak. Naime, ona ima mnogo vlakana koji upijaju toksine i holesterol. Na taj način štetne stvari se brzo i lako izbacuju iz organizma. Vrlo je dobar i prah koji se dodaje napicima, a služi za poboljšanje probave.

Od napitaka samo voda i zeleni čaj

Preporuka je stručnjaka da se u organizam dnevno unose najmanje dve litre vode. Ako želite organizam očistiti, tada bi te količine trebale biti optimalne i ne treba preterivati ni s tečnošću. Voda je eliksir života i najbolje djeluje na organizam, pa pripazite da je dovoljno pijete. Uz vodu, dopušteno je piti i zeleni čaj. Osim što će očistiti organizam od toksina, zeleni čaj će ubrzati i rad jetre, što dodatno pridonosi čišćenju organizma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here