EPA-EFE/ANDY RAIN

Hiljade demonstranata marširalo je danas u Londonu do rezidencije britanskog premijera da bi podržali zdravstvene radnike koji su održali niz štrajkova zbog plata i uslova u javnoj zdravstvenoj službi.

Blizu 40.000 mlađih doktora najavilo je štrajk u Engleskoj tokom tri dana iduće sedmice, počevši od ponedeljka.

Nacionalna zdravstvena služba (NHS) Engleske saopštila je da će štrajk lekara izazvati još veće probleme nego što su izazvale nedavne obustave rada medicinskih sestara i osoblja hitne pomoći.

NHS je naveo da će tokom štrajka mlađih doktora prioritet imati hitni slučajevi i intenzivna, kao i porodiljska nega i, gde je moguće, pacijenti koji su najduže čekali na operaciju raka.

Hiljade pregleda i procedura biće otkazani tokom 72-časovnog štrajka.

Talas štrajkova u Velikoj Britaniji počeo je krajem prošle godine, a radnici traže povećanje plata u skladu sa dvocifrenom inflacijom.

Kao i zdravstveni radnici, i nastavnici, mašinovođe, rukovaoci prtljagom na aerodromu, pogranično osoblje, vozači autobusa i poštanski radnici štrajkovali su tražeći veće plate.

Sindikati ukazuju da su plate, posebno u javnom sektoru, realno opale u protekloj deceniji, kao i da je sadašnja kriza podstaknuta naglim povećanjem cena hrane i energenata dovela do toga da mnogi radnici teško plaćaju mesečne račune.

Godišnja stopa inflacije u Britaniji bila je 10,1 odsto u januaru, što je pad u odnosu na novembarski maksimum od 11,1 odsto, ali je i dalje najviša u poslednjih 40 godina.

Konzervativna vlada tvrdi da bi povećanje plata zaposlenih u javnom sektoru od 10 odsto ili više dovelo do još veće inflacije, prenosi Tanjug.

Medicinske sestre, babice, fizioterapeuti i osoblje hitne pomoći prošle sedmice otkazali su planirane štrajkove da bi održali pregovore sa vladom o platama.

Britanski ministar zdravlja Stiv Barkli rekao je da će razgovarati sa predstavnicima mlađih lekara ukoliko odustanu od štrajka.

Sindikat lekara, Britansko medicinsko udruženje, saopštio je da nije bilo kredibilnih pregovora i da će štrajk početi kako je i planirano, u ponedeljak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here