EPA/Friedemann Vogel

Nema nikakve dileme da higijena uvek mora da nam bude na visokom nivou, ali sa dolaskom koronavirusa, ona je dodatno dobila na značaju.

Profesor doktor Goran Belojević, specijalista higijene i šef Katedre za higijenu i medicinsku ekologiju Medicinskog fakulteta, rekao je da su maske i izbegavanje kontakata glavno oružje u borbi sa koronom.

„Apsolutno da, u pitanju je kapljična infekcija, prenosi se kapljicama koje izlaze na nos i usta i ulaze na nos i usta. Osnovna logika je staviti barijeru“, rekao je Belojević.

Zaštititi sebe, ali i druge, treba da nam bude prioritet. Građanima je danas teško da u moru saveta i preporuka koji kruže internetom, a u vezi sa širenjem pandemije koronavirusa, pronađu one prave i korisne.

Postavlja se pitanje kako ćemo nositi maske kada one malo smanjuju unos kiseonika. Međutim, osnovna logika je nositi masku samo kada prilazite ljudima napolju, ili kada smo unutra. Prema njegovim rečima, svaki kontakt s ljudima je rizičan.

„Čovek diše na nos, a ne na usta, nos služi za disanje, ali kada smo bliže ljudima, držati masku preko nosa, a ne u džepu“, kaže on.

Govoreći o tome da li smo bezbedni na udaljenosti od dva metra, Belojević kaže da je u tom slučaju verovatnoća zaraze vrlo mala, ali postoji, „nije nula“.

Prema njegovim rečima, kada god prilazimo ljudima, potrebno je da nosimo masku.

Govoreći o tome kada masku treba skidati i vraćati, Belojević kaže da maske za jednokratnu upotrebu nose hirurzi, i one se bacaju posle upotrebe, operacije. Preporučljive su maske za višekratnu upotrebu – one su ekonomične, mogu se prati, dezinfikovati i peglati preko krpe.

Hidrogen sa alkoholom odlično sredstvo

Belojević kaže da je za dezinfekciju potrebno imati alkohol i hlorne preparate, kao i troprocentni hidrogen, ali da se napravi razblaženje od 0,1 posto kako bi se mogao koristiti za površine. Podvlači da je hidrogen sa alkoholom odlično sredstvo.

Belojević kaže da garderoba nije kritična, već površine u toaletu zbog upotrebe hlornih preparata, kada je kritična i u bolnicama i kod kuće; a u kuhinji su to ravne površine.

Osnovni zakon u higijeni je: prvo očisti pa dezinfikuj, kaže Belojević i dodaje da je čišćenje nekada sasvim dovoljno. Nije dovoljno alkoholom obrisati prljavu površinu.

U slučaju kada je jedan član porodice pozitivan na kovid, Belojević kaže da hospitalna medicina ne može sve da smesti u bolnice, treba razmisliti o strategiji ko je za bolnicu.

„Biće sve više ljudi koji će se lečiti kod kuće, kuća postaje bolnica, higijena se diže na deseti stepen i, po mom mišenju, svi moraju da nose masku u kući“, ukazuje profesor.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime