pixabay.com

Ponekad se probudite tokom noći, bez nekog posebnog razloga, i nikako ne možete opet da zaspite? Stručnjaci kažu da, koliko god bilo sati, ostanete budni.

Objasnili su detaljno zašto je mnogo gore siliti samog sebe da ponovno utonete u san, nego ustati, čak i ako je 3 ili 4 sata ujutru.  Ovakva situacija posebno se događa ljudima koji su pod stresom – razmišljaju o nedovršenom poslu, odgovornostima, problemima.

Ako se budite i razmišljate o svim stvarima koje niste toga dana obavili, to je znak koji signalizira da ste otišli u krevet s puno neprerađenih informacija. Boravak u krevetu, zatvaranje očiju i opsednutost pitanjem zašto ne možete da spavate neće utišati te misli. Umesto toga, um treba odvratiti.

Sve je bolja opcija od one da forsirate sami sebe na spavanje. Postanete nervozni i samo se još više razbudite. Umesto toga, upalite lagano svetlo, čitajte knjigu ili gledajte neki opuštajući sadržaj na televiziji.

Bilo koja aktivnost koja ne podiže stres i adrenalin, dobro će vam doći. Jedina stvar koju ne biste trebalo da radite je da kuckate po mobilnom telefonu.

Ova tvrdnja ne znači da treba potpuno da odustanete od sna u takvim noćima, ali bi trebalo da ustanete i napravite nešto što će vas umiriti, opustiti i na kraju vam pomoći da zaspite. Takođe, možete napraviti kupku s uljem lavande, slušati neku nežnu, umirujuću muziku, isprobati vežbe disanja…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here