EPA/Kusthrim Ternava

Snage Kfora na Kosovu i Metohiji pojačane su Prvim kraljevskim bataljonom Gurki, elitnom jedinicom Vojske Velike Britanije. Oni su na područje pokrajine, kako je saopšteno, stigli zbog vežbe čija je glavna tema suzbijanje nereda.

Gurke na Kosmetu učestvuju u vežbi OPREH, koja je zapravo operativna proba njihovog brzog razmeštanja u slučaju krize na ovom prostoru.

Vežba Kfora u suzbijanju nereda održana je na području Đakovice, a, može se reći, domaćini Gurki su italijanski pripadnici Kfora, koji su se pokazali kao pouzdani zaštitnici srpskog stanovništva i manastira Visoki Dečani. Major Tim Kamings, komandant Čete Be Prvog kraljevskog bataljona Gurki, za sajt „Forsiz njuz” izjavio je da je na kosovskoj policiji da prva reaguje u slučaju velikih nereda, a da bi, ako oni ne stave situaciju pod kontrolu, reagovao Kfor, odnosno NATO.

– Po dolasku ovde integrisali smo se sa jedinicama saveznika iz NATO-a koje su u sastavu Kfora – objašnjava major Pit Holton-Hart, zamenik komandanta Prvog kraljevskog bataljona Gurki.

Osim strateške rezerve iz Velike Britanije, u vežbi su učestvovale i jedinice iz Italije, Grčke, Turske, Albanije i Severne Makedonije.

Gurke su ovog puta sa sobom ponele opremu za suzbijanje uličnih nereda, što je ipak atipičan zadatak za ovu jedinicu, koju čine pripadnici naroda sa Himalaja, iz Nepala, koji su širom sveta poznati kao hrabri i disciplinovani vojnici lojalni britanskoj kruni. Njihov prepoznatljivi simbol je zakrivljeni nož kukri. S britanskom vojskom stigli su do mnogih krajeva sveta, pa tako i na Kosmet.

Među Gurkama koje su trenutno u južnoj pokrajini Srbije ima i veterana koji su tamo bili i u leto ratne 1999. godine. Jedan od njih je i major Babindra Gurung, danas starešina u logistici Prvog kraljevskog bataljona Gurki.

– Bio sam na ovom području u vreme konflikta 1999. godine, tada sam kao mladi vojnik ovde raspoređen pod drugačijim okolnostima – kratko je izjavio za pomenuti sajt veteran čuvene britanske jedinice.

Inače, Gurke su kao strateška rezerva praktično u svojevrsnom dežurstvu i u pripravnosti da se, ako zatreba, brzo razmesti iz svoje baze u mestu Folkston u Velikoj Britaniji u južnu pokrajinu Srbije.

Gurke su prvi put raspoređene na KiM u junu 1999. godine, neposredno po okončanju agresije NATO-a na SR Jugoslaviju, prilikom ulaska snaga Kfora u skladu s Kumanovskim sporazumom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here