Pexels

Iako ne znamo tačno šta izaziva ove grčeve, postoje neke određene namirnice koje mogu da dovedu do štucanja, isto to se može desiti i od povećanog unosa alkohola ili gutanja vazduha.

Jedna stvar je sigurna, postoje diskretne, a i one pomalo čudne metode za kontrolisanje i umirivanje štucanja.

Koren svog palca leve ruke pritisnite palcem svoje druge ruke što jače, nastupa  neprijatnost u tom delu ruke i odvraća pažnju koja deluje na vaš nervni sistem i može da zaustavi štucanje.

Udahnite duboko i zadržite dah, dijafragma će se opustiti jer tako raste količina ugljen dioksida u plućima.

Izbacite jezik napolje, možda deluje čudno, pa to praktikujte ako niste u javnosti, ali ovu vežbu koriste pevači i glumci jer stimuliše otvor između glasnih žica, a u toj situaciji mirnije dišete i umirujete grčeve koji utiču na štucanje.

Isecite krišku limuna i pojedite, iznenađenje organizma usled nečeg kiselog izaziva skupljanje usta i može da se pobedi štucanje.

Kao preventivu, izbegavajte pivo i penušava pića, posebno ako su hladna. Ova kombinacija može da iritira i pokrene vašu dijafragmu. Takođe jedite sporije, jer na taj način gutate manje vazduha, a gutanje veće količine vazduha izaziva štucanje.

Popijte 10 brzih gutljaja vode zaredom, takav način gutanja tečnosti proizvodi ritmičke kontrakcije jednjaka koje poništavanju spazam dijafragme.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here