commons.wikimedia
Američki izviđački avion (Foto: Ilustracija)

Američki izviđački avion U-2 poleteo je sa aviobaze Fervord u Velikoj Britaniji zbog napetosti na rusko-ukrajinskoj granici, piše „Dejli mejl“.

Prema informacijama lista, „supertajni“ špijunski avion je poleteo iz Engleske u izviđačku misiju u Evropu. Prema podacima autora, slanje U-2 na kontinent je usledilo nakon što su ruske trupe, nakon završetka vojnih vežbi na jugu i zapadu zemlje, počele da se vraćaju u svoje baze.

„Prisustvo U-2 u Evropi je upozorenje Moskvi“, navodi se u tekstu.

Špijunski avioni se poslednjih nedelja često mogu videti iznad aviobaze u Glosterširu, ali Ministarstvo odbrane Velike Britanije i Ratno vazduhoplovstvo SAD ne otkrivaju razloge porasta aktivnosti špijunske letelice, piše autor članka.

Na Zapadu se redovno čuju optužbe o „agresivnim akcijama“ Rusije protiv Ukrajine. Između ostalog, Moskvu kritikuju za izvođenje vojnih vežbi. Kremlj na to odgovara da se ruske trupe kreću u okviru svoje granice i da nisu nikome pretnja.

Moskva, međutim, poslednjih godina primećuje porast vojne aktivnosti NATO-a kod zapadnih i južnih granica. Države alijanse redovno izvode manevre i modeliraju napad na Rusiju.

1 COMMENT

  1. ju sto se Putin uplasio bas mene jutros zvao da ga zastitim od vas i vasih aviona to je samo laznjak a nekog drugog vraga vi obavljate

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here