Tanjug
Šef diplomatije EU Žozep Borel

Šef diplomatije EU, Žozep Borel kaže da je EU informisana o interesu Prištine da ga na regionalnim forumima više ne predstavlja UNMIK i naglašava da je postizanje sveobuhvatnog, pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Beogradom “najbolja osnova za prevazilaženje problema pravnog zastupanja Kosova”.

– EU je spremna da se pozabavi ovim pitanjem, uključujući i u okviru dijaloga Beograda i Prištine – rekao je Borel u svom pisanom odgovoru na pitanje tri poslanika Evropskog parlamenta iz redova Zelenih, uključujući i izvestioca EP za Kosovo, Violu fon Kramon, o “osnovama za legalno predstavljanje Kosova” u međunarodnim ugovorima, udruženjima, ali i regionalnim forumima kao što je CEFTA.

Borel naglašava da je sporazum o predstavljanju Kosova postignut u okviru Briselskog sporazuma, kada je dogovoreno da može samostalno da nastupa koristeći pored imena ”zvezdicu” kojoj se označava njegov neutralan status u skladu sa Rezolicijom SB UN 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Istovremeno, dogovor podrazumeva i da Kosovo u regionalnim forumima bude predstavljeno od strane Misije UN na Kosovu (UNMIK).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here