Tanjug
Ivica Dačić

Posle druge runde međustranačkog dijaloga jedan od zaključaka je da će se na osnovu svega što je rečeno pripremiti predlog mera a sledeći sastanak sa evroparlamentarcima treba da bude održan 17. i 18. septembra, rekao je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Dačić je rekao da bi predloge mera učesnici trebalo da rasprave do 1. septembra i da do tada dostave svoje primedbe.

– Važno je da predlozi budu realistični, prihvatljivi, ostvarivi i održivi i ukoliko se tako budemo ponašali mislim da ćemo ostvariti glavni zadatak da svi izađu na izbore, da se time ne pruža nikome alibi da baca ljagu na Srbiju i da time dovodi u pitanje sve rezultate koje je Srbija ostavrila u proteklim godinama – istakao je predsednik Skupštine.

Evropska poslanica Tanja Fajon rekla je da je tokom dvodnevnog sastanka bila dobra i ohrabrujuća atmosfera, da su razgovori bili iskreni i konstrukivni i da je cilj posrednika da se poboljšaju uslovi za izbore, te da se da podrška Srbiji na evropskom putu.

Navela je da je bila duga rasprava oko slobode medija i da je to sigurno veliki izazov, ali je istakla da je bilo i puno konkretnih predloga i da će se napraviti takav dokument koji će doprineti tom cilju.

Fajon je kazala da je važno biti što više realističan i dodala da svi treba da znaju da su evroposlanici veliki prijatelji Srbije i da im je važno da zemlja napreduje ka EU.

– Očekujem da ćemo u julu i avgustu raditi i imati konkretne rezultate, a za sada je atmosfera ohrabrujuća – rekla je Fajon.

Evroposlanik Vladimir Bilčik izrazio je nadu da neće biti bojkota izbora, navodeći da pomaka u razgovorima ima.

– Imali smo otvorene, iskrene, ali zaista konstruktivne razgovore, uspeli smo da se složimo oko zajedničkih zaključaka – rekao je Bilčik.

Bivši evropski poslanik Knut Flekenštajn ocenio je da postojanje dva paralelna stranačka dijaloga ne predstavlja problem, jer se razgovara o istim pitanjima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here