EPA/PAVEL GOLOVKIN / POOL
Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom razgovarao telefonom o pitanju uvoza ruskih vakcina protiv koronavirusa.

– Vakcine se razvijaju u Rusiji, Kini, kod nas. O uvozu vakcina razgovaramo sa stranim kolegama, a razgovarao sam i sa Putinom. Pomno posmatramo rezultate upotrebe vakcina i nadam se da ćemo uskoro moći da ih koristimo u velikom obimu u našoj zemlji – rekao je turski lider.

Telefonski razgovor lidera Turske i Rusije održan je 24. novembra. Kako je prethodno izvestila pres-služba Kremlja, Putin i Erdogan su se založili za dalju saradnju u borbi protiv Covida-19, a prioritet je koordinacija u razvoju i proizvodnji vakcina.

Ranije je pres-služba Ministarstva zdravlja Rusije saopštila da je Turska zainteresovana za organizaciju proizvodnje vakcine protiv kovida 19 „Sputnjik V“ u turskim fabrikama za proizvodnju lekova.

Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je 11. avgusta prvu vakcinu na svetu za prevenciju Covida-19. Vakcinu „Sputnjik V“ je razvio Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime