EPA-EFE/Ludovic Marin

Kosovski premijer Avdulah Hoti i predsednik Francuske Emanuel Makron održali su danas video sastanak, tokom kojeg je razgovarano o dijalogu između Beograda i Prištine, o liberalizaciji viznog režima i nedavnim potezima Specijalnog suda.

Kancelarija premijera saopštila je da su se sagovornici dogovorili da organizuju sastanak na visokom nivou o toku dijaloga sa Srbijom u formatu samita u Parizu.

“Premijer Hoti i predsednik Makron razgovarali su i o procesu dijaloga između Kosova i Srbije, o postizanju konačnog sporazuma, uz uzajamno priznavanje, na trenutnim granicama. Dvoje sagovornika dogovorili su se da organizuju sastanak na visokom nivou o napretku procesa dijaloga, prema formatu pariskog samita”, kaže se u saopštenju.

Tokom razgovora je razmatrano i pitanje liberalizacije viznog režima za Kosovo. Dogovoreno je da se po ovom pitanju sastanu stručnjaci, kao i ministri unutrašnjih poslova kako bi verifikovali kriterijume koje Kosovo ispunjava za vize.

“Što se tiče liberalizacije viznog režima, premijer Hoti i predsednik Makron saglasili su se da će narednih dana, kao deo mehanizama za verifikaciju, održati sastanke na nivou stručnjaka nakon kojih će uslediti sastanak na političkom nivou ministara unutrašnjih poslova dveju zemalja “, kaže se u saopštenju kabineta kosovskog premijera.

Do sada je Francuska neprekidno bila skeptična, jer prema zvaničnom Parizu Kosovo još uvek mora da radi na ispunjavanju uslova.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime