EPA-EFE/IAN LANGSDON
Makron i Kurti u Parizu

Predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je Beograd i Prištinu da se kao Evropljani angažuju na pronalaženju kompromisa, jer će se, kako je rekao, samo na taj način Priština i Beograd vratiti na put evropske budućnosti, prenosi Koha.

On je ovo izjavio tokom zajedničke konferencije za medije sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem koji je u poseti Parizu.

Makron je rekao da Evropska unija ima poseban interes za Kosovo i da će Francuska podržati Kosovo u svim procesima koji “će ovu zemlju pomeriti napred”.

Aljbin Kurti na konferenciji je izrazio zahvalnost za sav doprinos koji je Francuska dala Kosovu. Između ostalog, pozvao je predsednika Makrona da poseti Kosovo.

Kurti: Kosovo je malo, ali…

Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je večeras, nakon sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, da Kosovo “i pored toga što je malo, teži da se institucionalno izgradi poput Francuske”-

– Privilegija i odgovornost za mene kao premijera najmlađe države u Evropi je da budem ispred predsedničke palate Francuske da bih garantovao da će Kosovo uvek biti u evropskim i demokratskim težnjama. Još jednom moram da izrazim zahvalnost narodu Kosova na visokoj pravdi koja je uspostavljena u okviru evroatlantskog saveza da se okonča šovinistički režim koji je ciljao na teritorije po svaku cenu, čak i sa genocidom nad civilima – rekao je Kurti.

On je poručio da je počastvovan time što je dobio priliku da sa francuskim predsednikom razgovara o obavezama Kosova i vlade na čijem je čelu.

– Bez obzira koliko mala bila, naša država ima misiju da organizuje svoju kompletnu institucionalnu izgradnju, vladavinu zakona i slobodu misli istim kvalitetom kao i velike istorijske države, među kojima je jedan od najboljih modela upravo Francuska – zaključio je Kurti.

1 COMMENT

  1. Nikad vi necete biti drzava to zna i Makron i Bajden silom oteto jednoga dana bice i silom vraceno kao sto je Rusija vratila krim u svoj sastav kao sto je i bio.Sve sto je silom oteto je prokleto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here