EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Članica predsedništva Demokratskog saveza Kosova Teuta Sahatćija rekla je da se za oko 100 dana rada vlade videlo da je sve što radi Samoopredeljenje vezano samo za izbornu kampanju, prenosi Reporteri.

– Videli smo loše upravljanje zdravstvom, videli smo loš diplomatski pristup, bilo je uzastopnih skandala u kosovskoj diplomatiji. Ne znam da li je ispunjeno ijedno od bezbroj obećanja koja je Kurti dao na ovim izborima. Prema tome, ovih 100 dana karakteriše poricanje svih onih obećanja koja su data, ne samo tokom kampanje, već tokom mnogih godina. Takođe je uočen i nedostatak znanja, pa su mnogi to nazvali ’vladom pripravnika’ – kaže Sahatćija.

Ona je ukazala da je ponašanje premijera Kurtija ukazuje da nije za nastavak dijaloga, te da je te razgovore degradirao tražeži 10 puta od predsednika Srbije Aleksandra Vučića priznanje Kosova.

Prema njenim rečima, to je smešno, jer „ne znam kako je premijer mislio da će u osmom ili devetom pokušaju promeniti Vučićevo mišljenje“.

– Ovaj metod se koristi kada želite da postignete suprotan efekat. Ako je to bio slučaj, onda to pokazuje nespremnost da se preuzme odgovornost. To je zapravo bekstvo od odgovornosti – rekla je ona.

Povodom ostalih predloga, ona navodi da su bili više za domaću upotrebu.

– Što se tiče zahteva za smenu Odalovića, koncentracija na njega pokazuje pad nivoa i ozbiljnosti – ukazala je ona.

Ona kaže da bi premijer Kurti trebalo da bude ozbiljniji i da ima jaču koordinaciju sa međunarodnim saveznicima.

– Na mestu šefa vlade, to bi trebalo da bude ozbiljnije i da postoji jača koordinacija preko ambasade SAD. Amerika je naš strateški partner, a što je najvažnije, i garancija da Kosovo dođe do kraja dijaloga i konačnog sporazuma u svoju korist. Ovakvo ponašanje, nekoordinisano sa američkom administracijom, ne pomaže Kosovu – naglašava Sahatćija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here