Tanjug
Gabrijel Eskobar

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je cilj njegove posete Beogradu i Prištini bio da se podrže napori Evropske unije kako bi se rešila pitanja oko registarskih tablica i dokumenata.

– Želimo da se obe strane obavežu da neće biti nasilja – poručio je Eskobar na konferenciji za medije u Ambasadi SAD u Beogradu.

Eskobar je ove nedelje posetio Beograd i Prištinu, zajedno sa izaslanikom Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom, u cilju sprečavanja eventualne eskalacija posle najave Prištine da će od 1. septembra sprovesti odluku o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama.

Prema njegovim rečima, razgovori su bili teški, “ali je video volju da se nađe rešenje, volju da se izgradi poverenje u proces”.

Poručio je građanima Srbije da su Sjedinjene Države čule njihovu zabrinutost.

– U mnogim slučajevima postoji ozbiljna zabirnutost za Srbe na Kosovu, postoji ozbiljan problem u poverenju (između dve strane) – dodao je Eskobar.

Izrazio je nadu da će sporazum o registarskim oznakama biti postignut.

– Nadam se da svakodnevni život ljudi na severu Kosova 1. septembra neće biti dodatno opterećen i da će živeti u miru, da im neće biti potrebne dodatne administrativne procedure da dođu do svojih kuća. I verujem da ćemo to uspeti da postignemo – rekao je Eskobar.

On je istakao da su SAD prenele liderima Kosova i Srbije da očekuju da se pitanje primene svih postojećih sporazuma nađe na agendi na sledećem sastanku u Briselu. Američki zvaničnik je ocenio da dijalog između Kosova i Srbije u Briselu nije klinički mrtav, uz podsećanje da SAD podržavaju dijalog iako ne učestvuju u njemu.

– Agendu (dijaloga) je uspostavio predstavnik EU, najvažiji deo je obaveza lidera i to je ono što smo dobili od njih, deo naše uloge jeste da oni ispune te obaveze u cilju postizanja dogovora. Nastavićemo da pritiskamo obe strane da održe mir i stabilnost – rekao je on.

Dodao je i da će svi ranije dogovoreni sporazumi morati da budu primenjeni, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na severu Kosova.

5 COMMENTS

  1. Koliko treba da se Srbi diskriminišu da bi vi to primjetili
    Odvratno
    Nemam bolju riječ za to
    Da su u pitanju albanci
    Bio bi drugi pristup
    Siguran sam
    🇷🇺🇷🇺🇷🇺

    • Srbi nikad ama nikad u istoriju i sada nesu bili ugrozeni vi igrate ulogu zrtve ali realno stanje je drugacije vase lazove znaju u svetu nemozete vise da gadjate kamen a da skrijete ruku kriminalne grupe koje terorisu srbe u mitrovici treba doterati u zatvor jer onisu se obogatili kriminalnim radom

  2. Srbi sa Kosova ce uzeti Tablice Kosova,i niko nece im smetati u normalan zivot sve ce biti proslost,
    vecina srba vec imaju ta dokumenata,sve ovo je vestacki cirk vucica za unutrasnji magal;

  3. Nišlija odkude si ti?? Isto odakle i Realno. Kosovo i Metohija je naša a vi nazad u Albaniju što pre. Da li znate da su Vas ameri zasuli osiromašenim uranom i da ga niko nije očistio? A vi pametni sklonili zastavice koje su obeležavale gde je metak pao. Što vam ne očiste zemljište od radioaktivnosti. Jel znate zašto ste bolesni??

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here