Tanjug
Sergej Lavrov i Aleksandar Vučić

“Odnosi Srbije i Rusije razvijaju se na najbolji način”, kaže ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko i ističe da to potvrđuje i predstojeća poseta ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u čijem će fokusu, kaže, biti bilateralna saradnja, situacija u regionu i pitanje Kosova i Metohije, kao i ključne međunarodne teme.

Bocan-Harčenko je danas rekao da će ministar Lavrov u Beograd stići u sredu, 28. oktobra, u poslepodnevnim časovima, kada će se, kaže, sastati sa predsednikom Srbije Vučićem.

– Ova poseta nije bila planirana, ali je mnogo značajnih događaja kojima će prisustvovati ministar Lavrov, kao i pitanja koja zahtevaju razgovor na visokom nivou, a pre svega kada je reč o našim bilateralnim odnosima – rekao je Bocan-Harčenko.

Šef ruske diplomatije će u četvrtak prisustvovati svečanosti povodom završetka radova na mozaiku Hrama Svetog Save, a Bocan-Harčenko ističe da je doprinos Rusije izvođenju tog “izvanrednog remek-dela” bio “i novčani i stvaralački”.

– Lavrov će se sastati i sa Njegovom Svetošću patrijarhom Irinejem, kao i svaki put kada je bio u poseti Beogradu. To odražava veliko poštovanje prema patrijarhu i značajno je, pre svega, zbog svih sadašnjih iskušenja za pravoslavlje i zbog odnosa Srpske i Ruske pravoslavne crkve kao dve najbliže “sestrinske” crkve – rekao je ambasador.

Na konstataciju da je posle potpisivanja Vašingtonskog sporazuma bilo mnogo spekulacija o “poremećenim” odnosima Beograda i Moskve, što je on sam, inače, više puta demantovao, i pitanje da li je u odnosima dve zemlje sve u redu i da li ovdašnju javnost u to može da ubedi samo poseta Vladimira Putina, Bocan-Harčenko ponavlja da nema nikakvih poremećaja i da se politički odnosi dve zemlje razvijaju na najbolji način.

Komentarišući uvreženo mišljenje da razvoj odnosa Beograda i Vašingtona “ne prija” Moskvi i obrnuto, ambasador napominje da Rusija ima svoju agendu i da se ne takmiči, već da razvija odnose koji su u uzajamnom interes

– Što se tiče sadržaja, perspektive i usmerenosti ka budućnosti, odnosi Srbije i Rusije premašuju odnose Srbije sa mnogim zemljama. Najvažnije je da sprovodimo ono što je dogovoreno i što doprinosi razvoju privrede, životnog standarda građana, političkim odnosima… – kaže Bocan-Harčenko.

Upitan može li se i kada očekivati da Putin poseti Srbiju, ambasador kaže da je ta poseta planirana i nekoliko puta potvrđena u razgovorima srpskog i ruskog predsednika, ali da nije određen formalni termin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here