Pixabay
Ilustracija

Ako vam je tokom letnjih dana dilema da li jesti lubenicu ili dinju, nutricionista Olga Korabljeva iz Rusije objašnjava koja voćka ima više kalorija, a koja vitamina korisnih za zdravlje.

Dinja sadrži 35 kalorija na 100 grama, dok je kalorijska vrednost lubenice samo 25, rekla je doktorka specijalizovana za ishranu. Stoga je dinja hranljivija jer ima više dijetetskih vlakana neophodnih za stabilno funkcionisanje creva.

Vlakna posebno pročišćavaju telo i stabilizuju nivo holesterola. Sto grama dinje ima oko 0,9 grama vlakana, dok lubenica ima oko 0,4 grama, naglasila je Korabljeva.

Dinja sadrži više vitamina C (36 miligrama na 100 grama) nego lubenica (osam miligrama na 100 grama), objasnila je lekarka. To znači da je dovoljno samo 200 grama dinje da pokrije dnevnu potrebu za askorbinskom kiselinom, što je za odraslu osobu 70-100 miligrama. Vitamin C nije važan samo za imunitet, već pomaže i u dobroj apsorpciji gvožđa i ima dobre efekte na kožu.

Lubenica sadrži likopen, supstancu koja joj daje ovu upadljivu crvenu boju. Ovaj antioksidans smanjuje rizik od razvoja ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti. Postoje istraživanja koja ukazuju da konzumacija likopena ublažava depresivno stanje, anksioznost i čak smanjuje bolove u zglobovima, objasnio je dijetetičar.

I, šta je bolje?

Međutim, ne može se nedvosmisleno reći da li je dinja ili lubenica bolja za vaše zdravlje.

– Obe voćke iz porodice bundeve imaju puno vitamina i elemenata, na primer magnezijum, kalijum i mangan – rekla je Korabljeva.

Ali najvažnije je da ovu hranu konzumirate na umeren način, porcija ne sme biti veća od 200 grama, podsetila je ona. Ako se jede u umerenim količinama, lubenica neće izazvati diuretički efekat, a dinja purgativni, a uz to će i zdravstvena korist biti maksimalna, smatra nutricionista.

1 KOMENTAR

  1. “Obe voćke iz porodice bundeve”,deca u petom razredu osnovne škole uče,da su budeve,tikve,krastavci,lubenice i dinje iz iste porodice i da pripadaju POVRĆU.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime