Screenshot/Youtube
Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil

Imenovanje novih američkih ambasadora na Kosovu Džefrija Hoveniera i u Srbiji Kristofera Hila pokazuje da sukob između Kosova i Srbije mora da se okonča i da se mora postići sveobuhvatan sporazum, izjavio je publicista Veton Suroi, prenosi Koha.

– To je priznanje da igra nije završena, da se ovaj sukob mora okončati i dogovor mora biti postignut. Činjenica da velike zemlje šalju ozbiljnije i spremnije ljude ohrabruje – rekao je Suroi.

Što se tiče opasnosti sa kojom bi Kosovo moglo da se suoči, Suroi je rekao da Kosovo ne bi trebalo da naseda na laka rešenja, pomenuvši sporazum o Zajednici srpskih opština iz 2013. godine.

– Moramo utvrditi koji su parametri sporazuma, ne smemo nasedati na laka rešenja. Ne zaboravimo da je 2013. postojalo neozbiljno rukovodstvo koje je prihvatilo ono što je prihvatilo, kao i neozbiljna skupština koja je to podržala – rekao je Suroi.

Dodao je da je Evropska unija najveći donator na Kosovu i da to ne treba poreći, kao i da je EU pokušala da u nekim segmentima stvori bolje okolnosti za Kosovo.

Ali, dodao je da u EU nema nekog političkog smisla i da od vremena Havijera Solane nema ozbiljnosti u spoljnoj politici prema Kosovu.

– Imamo poseban proces stabilizacije i pridruživanja koji može pomoći Kosovu, to bi takođe trebalo priznati. Ali EU nema političkog smisla, nema političkog pravca. Od Solaninog vremena, mislim da nije bilo ozbiljnosti u spoljnoj politici prema Kosovu. Sve što smo videli od Ketrin Ešton su bile improvizacije. Tu smo gde smo danas. Borelj je rekao da se ne šalje policija na sever, sedi i pregovara da li se krijumčari mogu hapsiti ili ne – rekao je Suroi.

Kaže da je kriza između Kosova i Srbije trajna, jer postoje nerešeni sukobi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here