Strogo poverljiva dokumenta sa detaljima o britanskom razaraču “Defender” koji je nedavno učestvovao u incidentu u Crnom moru, pronađeni su na autobuskoj stanici u Kentu.

Portparol britanskog Ministarstva odbrane izjavio je da je zaposleni prijavio gubitak tajnih dokumenata dok je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva pokrenula istragu.

Dokumenata su pronađena iza autobuske stanice u Kentu u utorak ujutro, preneo je Bi-Bi-Si.

Kako navodi Gardijan, U dokumentu na 50 stranca govori se i o potencijalnoj reakciji Rusije na kretanje britanskog razarača u blizini obale Krima, kao i o planovima za moguće britansko vojno prisustvo u Avganistanu.

Britanija je u sredu bila umešana u diplomatski i vojni spor sa Rusijom nakon što je brod britanske Kraljevske mornarice nakratko prošao vodama u blizini obale Krima koji je prisajedinjen Rusiji 2014. godine.

Dokumenta potvrđuju da je misija koju je britansko ministarstvo opisalo kao “nevin prolaz kroz ukrajinske teritorijalne vode” sa pokrivenim oružjem i brodskim helikopterom smeštenim u svoj hangar, izvedena u očekivanju da bi “Kremlj mogao agresivno da odgovori”.

Moskva je u sredu saopštila da su patrolni brod i borbeni avion ispalili upozoravajuće hice u blizini “Defendera”, jer je ušao u ruske teritorijalne vode, što je Britanija odbacila.

London je u prvobitnoj reakciji naveo da je brod prolazio kroz ukrajinske teritorijalne vode u skladu sa međunarodnim pravom, odbacujući navode Rusije da je ruska mornarica ispalila hice upozorenja.

Volodin: Provociranje nuklearne sile preti globalnoj bezbednosti

Predsednik Državne dume, donjeg doma ruskog parlamenta, Vjačeslav Volodin pozvao je međunarodne organizacije da osude ponašanje britanskih vlasti nakon incidenta sa britanskim razaračem u vodama Crnog mora i upozorio da bilo kakve provokacije protiv jedne nuklearne države ugrožavaju mir i globalnu bezbednost.

“Bilo bi ispravno za međunarodne organizacije – Ujedinjene nacije, OEBS i PSSE (Parlamentarna skupština Saveta Evrope), kao i Evropski parlament, da osude akcije britanskih vlasti i pozovu na odgovornost one koji stoje iza takvog nepromišljenog koraka”, naveo je Volodin na svom nalogu na Telegramu.

Volodin je upozorio da bi posledice britanske provokacije mogle bi da budu katastrofalne, prenosi Tass.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here