EPA/Andrej Čukić
Miroslav Lajčak

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak dolazi danas po podne u Beograd gde će razgovarati sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, a nestrpljenje, koje je pokazao time što stiže samo dan posle izbora u Srbiji, govori o žurbi Brisela da se dijalog pokrene s mrtve tačke i postigne neki rezultat koji bi išao na ruku EU.

Sudeći po Lajčakovim izjavama, ovaj diplomata, čije iskustvo hvale u Evropi, ima i veće ambicije – da taj dijalog privede kraju.

– Moj mandat je vrlo jasan, da pomognem postizanju pravno obavezujućeg sporazuma Kosova i Srbije, koji će normalizovati odnose i rešiti sve probleme i koji će biti prihvatljiv za zemlje regiona i države članice EU – izjavio je Lajčak u Prištini, gde je boravio prošle nedelje.

Za tako krupan rezultat evropskom izaslaniku i dobrom poznavaocu prilika u regionu sigurno neće biti dovoljne ambicije i diplomatsko iskustvo, ukoliko nema šta da ponudi kao prihvatljivo rešenje pre svega za Beograd.

Prema očekivanjima predsednika Vučića, ponuda Brisela je da se Srbija ne protivi ulasku Kosova u UN u zamenu za nesigurno članstvo Srbije u EU. Odgovor na takav predlog Vučić je već dao – “To neće moći”.

A kada je reč o temi današnjeg razgovora, Lajčak je najavio da će posle razgovora u Prištini i Beogradu definisati pitanja o kojima bi dve strane razgovarale, a Vučić očekuje da će se ponovo govoriti o tehničko-metodološko-formalnim predlozima i implementaciji već potpisanih sporazuma, ali ne i o nekom suštinskom predlogu.

Međutim, teško da će se danasnji razgovor ograničiti na ove, već istrošene, teme. Lajčak, naime, u pregovaračku misiju u Beograd dolazi u momentu kada je njegov kolega, izaslanik SAD Ričard Grenel zakazao sastanak sa liderima Beograda i Prištine u Beloj kući 27. juna, a pre njega je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u Beograd doneo neke informacije, koje su Vučića, kako je sam rekao, dodatno zabrinule zbog pritisaka koje Srbija može očekivati oko rešenja kosovskog problema.

Tako da će razgovor sigurno biti mnogo konkretniji nego što se to zvanično najavljuje i da će sigurno biti reči o pitanjima vezanim za namere Brisela kada je reč o KiM. Rezultat žele i Brisel i Vašington i oba centra će za postizanje tog rezultata upotrebiti sve sredstva pritiska koja im stoje na raspolaganju.

Sa tim pritiscima treba da se nosi srpski predsednik i da pokuša da izbori što je moguće povoljnije rešenje za Srbiju.

2 COMMENTS

  1. Bilo sta da ponudi, sem oslobadjanje i vracanje otetih teritorija, nedovoljno je. To ce se i tako jednog dana morati dogoditi, samo cena raste svakim danom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here