Tanjug/AP
Vladimir Putin i Emanuel Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da se nada da će posle njegovih razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom biti u narednim nedeljama održan samit lidera o krizi u Ukrajini.

Makron je, nakon što je dočekao Putina u letnjoj rezidenciji na jugu Francuske, rekao da će dvojica lidera razgovarati o deeskalaciji napetosti u Iranu, sukobu u Siriji i kontroli oružja.

Makron je, takođe, pozvao na poštovanje slobode govora i slobodne izbore u Rusiji, prenosi Rojters.

Putin je danas doputovao u Francusku, gde će sa Makronom razgovarati o najvećim svetskim krizama, uključujući situacije u Ukrajini, Iranu i Siriji, i pokušati da poboljšaju odnose Moskve i EU.

U letnjoj rezidenciji francuskog predsednika, dvorcu Fort Breganson na Azurnoj obali, prvi put u istoriji, biće održani razgovori predsednika Rusije i Francuske, navodi Tass.

Makron je pozvao Putina u posetu samo nekoliko dana pre početka samita G7 u francuskom gradu Bijaricu, kojem bi trebalo da prisustvuje i američki predsednik Donald Tramp.

Kremlj je saopštio da će u fokusu sastanka biti ukrajinska kriza i izgledi za sprovođenje aktivnosti u okviru Normandijskog formata.

Ruski list Izvestija navodi da, kada je reč o Ukrajini, i Moskva i Pariz shvataju da je potrebno nastaviti s primenom sporazuma iz Minska.

Francuska predsedava ove godine grupom sedam najrazvijenijih zemalja sveta, koju čine još Velika Britanija, Kanada, Nemačka, Italija i Japan, dok je Rusija izbačena iz grupe nakon što je pripojila Krim 2014. godine.

AP navodi da Makron planira da ishode susreta sa Putinom podeli sa drugim svetskim liderima u Bijarcu, u periodu od 24. do 26. avgusta.

2 COMMENTS

  1. Ako je realan, ne moze mnogo ocekivati. pogotovu ako se uzme u obzir da ne predstavlja svoju zemlju inarod. On je samo americka pudlica. Naivan je ako misli da je to Vladimiru nepoznato. Bice onako, kako Vladimir kaze. Da bude oprezan, jer Rusi jos nisu naplatili razaranja i patnje iz Napoleonovog vremena.

  2. Pa ovaj Makron sebe doživljava velikim državnikom,a sam zna a i svi znaju da je samo američki poslušnik.On će rešavati pitanje akrajine.Pa Putin je to već rešio bez da je koga pitao i obavestio:Ukrajine tako reći više i ne postoji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here