Moskva ima želju da se bavi konkretnim pitanjima bezbednosti, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarišući predstojeće razgovore sa SAD o bezbednosnim garancijama u Ženevi.

– Imamo, što je najvažnije, radno raspoloženje, radni stav, razumevanje realnosti i želju da se zaista bavimo konkretnim bezbednosnim pitanjima“, rekla je ona za televiziju „Rusija 1“.
Ona je dodala da će to biti „razgovor ruskih profesionalaca i američkih partnera, a videćemo kako će se Amerikanci predstaviti ili pokazati. Opet kažem: naši specijalisti su otišli ​​tamo sa željom da učestvuju u konkretnom radu – naglasila je Zaharova.

Uveče 9. januara planiran je prvi susret ruske i američke delegacije u formatu večere. To su „preliminarni“ pregovori. Glavni deo diskusije održaće se u ponedeljak, u zatvorenom formatu, na teritoriji stalne misije SAD pri Kancelariji UN u Ženevi.

Američku delegaciju na pregovorima predvodiće prvi zamenik državnog sekretara Vendi Šerman.

Posle konsultacija Rusije i SAD, u Briselu će se održati sastanak Saveta Rusija-NATO, a u Beču će se održati konsultacije na platformi Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Krajem 2021. Rusija je objavila nacrte sporazuma sa SAD i dogovora sa NATO-om o bezbednosnim garancijama. Moskva, između ostalog, zahteva od svojih zapadnih partnera pravne garancije protiv daljeg širenja NATO-a na istok, ulaska Ukrajine u Alijansu i otvaranje vojnih baza u postsovjetskim zemljama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here