EPA/ SERGEI BOBILYV / SPUTNIK / KREML
Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin

Vojne pretnje, politički i ekonomski pritisak zapadnih zemalja primorali su Rusiju i Belorusiju da preduzmu recipročne mere, a jedna od njih je i nova Vojna doktrina Savezne Države, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

– Pored vojnih pretnji nastavljamo da se suočavamo sa političkim i ekonomskim pritiskom koji na naše zemlje vrši takozvani kolektivni Zapad. U aktuelnim uslovima primorani smo da preduzmemo recipročne mere – rekao je ruski ministar.

Kako je objasnio, jedna od takvih mera je nova Vojna doktrina Saveza Rusije i Belorusije koja će biti usvojena u najskorije vreme na redovnom sastanku Vrhovnog državnog saveta Saveza Rusije i Belorusije.

Prema rečima Šojgua, vojni resori dve zemlje prešli su na planiranje bilateralne vojne saradnje na osnovu programa strateškog partnerstva koji je razvijen za period od pet godina.

– U septembru smo održali zajedničku stratešku vežbu ‘Zapad 2021’. Uvežbavaćemo akcije u okviru ODKB. Trenutno se u Tadžikistanu održava vežba sa Kolektivnim snagama za operativno reagovanje Organizacije ‘Saradnja 2021’. U septembru su beloruski vojnici prvi put učestvovali u antiterorističkim vežbama zemalja-članica ŠOS ‘Mirovna misija 2021’ – podsetio je ruski ministar odbrane.

Istovremeno je istakao da dostignuti nivo saradnje između vojnih resora Rusije i Belorusije omogućava da se zadaci u sferi bezbednosti pravovremeno prilagode promenama koje se dešavaju u svetu i da se efikasno reše.

– Suočeni sa sve većim pretnjama za Saveznu Državu, sprovođenje koordinisane vojne politike, saradnja na izgradnji i razvoju oružanih snaga, povećanje stepena borbene obuke kao i međusobno korišćenje objekata vojne infrastrukture posebno dobijaju na značaju za Rusiju i Belorusiju, a aktivnost zajedničkog kolegijuma je traženija nego ikad – konstatovao je Šojgu.

Kako je saopštio, Rusija i Belorusija su se dogovorile da 2023. godine održe veliku zajedničku vežbu „Štit Saveza“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here