pixabay.com
Foto: Ilustracija

Stupio je na snagu novi Pravilnik o policijskim ovlašćenjima u Srbiji. Njime je regulisano da li će i u kojim slučajevima policajac moći da puca i čak ubije, ali i kako suzavcem i elektrošokerima da onesposobi nasilnika ili da koristi sredstva prinude.

Ovim pravilnikom opisuje se i kako policajci postupaju ukoliko moraju da privedu ili savladaju osetljive kategorije stanovništva ko što su trudnice, bolesnici, invalidi ili deca.

Poslednjih godina policija je počela da koristi mnoštvo novih sistema za savladavanje, kao što su elektrošokeri, sprejovi sa suzavcem ili električni pendreci. Međutim, sama pravila značajno ograničavaju ovlašćenja policajaca u odnosu na druge zemlje, prevashodno pri upotrebi oružja.

Vladimir Pavićević iz Policijskog sindikata Srbije kaže za “Vesti” da su novim pravilnikom definisana zakonska rešenja koja su već usvojena u Narodnoj skupštini.

– Ovaj pravilnik je trebalo da bude usvojen još marta 2017. godine i ne predviđa velike novine. Naglašava se da se šokeri i suzavci smeju upotrebljavati na deci, trudnicama i vidno bolesnim ljudima samo ako je neposredno ugrožen život policajaca ili druge osobe. Na primer, u slučaju da trudnica drži nož pod vratom deteta i moraju da se upotrebe sredstva prinude kao što su elektrošokeri. Naravno, ukoliko se trudnica ili dete opiru privođenju ne mogu se koristiti ova sredstva prinude. U pravilniku su takođe više istaknuta ljudska prava, što je dobro, jer policija služi narodu i građanima – navodi Pavićević.

Hladna obloga

U pravilniku se navodi da su policajci dužni da upozore da će upotrebiti neko od ovih sredstava prinude. Nakon upotrebe spreja sa suzavcem, na primer, policajac mora odmah da pruži stručnu medicinska pomoć. Odnosno, da u skladu s mogućnostima odvede osobu na čist vazduh i okrene je licem prema vetru, ventilatoru ili sličnom. Takođe ta osoba mora da ispere lice i oči hladnom vodom i da rashladi kontaminirane delove tela vodom, ledom ili mokrim oblogama da bi se izbeglo oticanje.

Ukoliko policajac upotrebi elektrošoker ili električni pendrek odmah će se omogućiti pružanje stručne medicinske pomoći ako osoba “ostane u stanju stresa, šoka ili ako je pod uticajem alkohola ili narkotika, odnosno ako ima druge zdravstvene probleme”.

Ranjeni bez poštede

Međutim, dozvoljeno je da se elektrošoker i električni pendrek upotrebe i na osobama koje su ranjene, obilno krvare, trudnicama, mentalno obolelim osobama i srčanim bolesnicima. Ali samo “izuzetno, sa naročitom pažnjom i za najkraće moguće vreme”, kao i u slučaju da nije moguće upotrebiti drugo sredstvo prinude. Policajci su upozoreni da ne nišane glavu i vrat, takođe i da ne upotrebljavaju ta sredstva ukoliko osoba ima odeću nakvašenu zapaljivom materijom. Ukoliko je osoba pogođena u blizini grla, ona mora odmah biti odvedena u medicinsku ustanovu.

Sredstva prinude MUP Srbije

– Vatreno oružje
– Elektrošokeri i električni pendreci
– Suzavac i druga hemijska sredstva
– Fizička snaga
– Službeni pendrek
– Lisice i druga sredstva za vezivanje
– Specijalna vozila
– Dresirani psi
– Konjica
– Vodeni topovi

Omiljena sprava CIA za mučenje

U Hrvatskoj i Crnoj Gori policija nema ovlašćenja da primenjuje elektrošokove, ali je suzavac dozvoljen. Međutim, u SAD-u i Kanadi elektrošokeri su u upotrebi od 2001. godine i od tada je od njihove primene umrlo najmanje 70 ljudi. Koristila ih je i američka vojska u Iraku, a danas se zna da su bili korišćeni i u avionima kojima je CIA tajno razvozila na mučenja u kazamate po svetu nezakonito uhapšene građane mnogih država. Takođe, elektrošokeri su bili omiljena sprava za iživljavanje nad zatvorenicima i američke vojne policijske jedinice 800, koju su proslavile optužbe zbog teških zloupotreba u zatvoru Abu Graib.

Bilo je u svetu i zloupotreba civilne policije, pa tako “Amnesti internešenal” upozorava da su elektrošokeri upotrebljavani bez kontrole, čak i protiv “neposlušnih učenika, nenaoružanih ili ošamućenih pojedinaca, kao i protiv osoba koje su se posvađale sa policajcem”. Takođe, bilo je smrtnih slučajeva u Americi i Velikoj Britaniji.

Neke države EU su odustale od kupovine elektrošokera za policiju. Tako je slovenačka policija počela da ih koristi, ali su ubrzo zaključili da predstavljaju rizik za zdravlje srčanih bolesnika, starijih ili drogiranih osoba, pa je zabranjen. Nemačke vlasti su došle do zaključka da pogodak u oko vodi slepilu i opasnosti da padne i razbije glavu.

Laser dalje od očiju

Prilikom upotrebe elektrošokera i električnih pendreka, policajci moraju da preduzmu i mere bezbednosti. Naime, svaki elektrošoker je opremljen laserom za nišanjenje, ali zrak predstavlja i upozorenje prestupniku da se povinuje ili će biti pogođen. U tom slučaju, policajac ne sme da cilja u glavu ako bi se izbeglo da laserski zrak pogodi oko.

Takođe, uputstvo je da se posle upotrebe suzavca ne smeju koristiti kreme, losioni ili drugi kozmetički preparati, jer mogu da aktivne komponente spreja duže zadrže na koži. Za uklanjanje aktivne komponente suzavca može se koristiti sapun koji ne sadrži ulje, a lice se briše peškirom i to tapkanjem, bez trljanja.