EPA/Olivier Hoslet
Jens Stoltenberg

“Oduzimanje akreditacije osoblju ruske misije pri NATO-u nije povezano ni sa jednim incidentom, radi se o budnosti u odnosu na obaveštajne aktivnosti Rusije”, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg nakon sastanka savetnika za nacionalnu bezbednost zemalja NATO-a.

– Povukli smo akreditacije osmorici diplomata ruske misije pri NATO-u koji su bili neprijavljeni obaveštajni agenti. To nije povezano ni sa kakvim konkretnim događajem. Primećujemo rast aktivnosti Rusije i moramo biti na oprezu, moramo delovati, jer smatramo da osoblje ruske misije sprovodi aktivnosti koje ne odgovaraju njihovom statusu – rekao je on.

Prema njegovim rečima, bez obzira na odluku o smanjenju ruske misije u NATO-u su i dalje spremni za saradnju sa Moskvom.

– Prema Rusiji vodimo politiku obuzdavanja i dijaloga… Spremni smo za konstruktivan dijalog sa Rusijom – istakao je on.

Prema rečima generalnog sekretara, Alijansa „takođe već duže vreme predlaže održavanje sastanka Saveta Rusija-NATO“. On je, pri tome, konstatovao da ruska strana još nije pristala na takav sastanak.

Stoltenberg je dodao i da je nedavno sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom razgovarao o sazivanju Saveta, ali da to nije donelo rezultate.

– Sastao sam se pre izvesnog vremena sa ministrom Lavrovom u Ujedinjenim nacijama na Generalnoj skupštini. Nismo mogli da se dogovorimo oko održavanja sastanka Saveta Rusija-NATO, ali spremni smo da ga održimo čim Rusija bude spremna za to – precizirao je on.

Britanska televizija „Skaj njuz“ u sredu je saopštila da je NATO odlučio da prepolovi broj članova stalne misije Rusije pri Alijansi u Briselu, sa 20 na 10 zaposlenih i povuče akreditacije osmorici diplomata. Prema informacijama televizije, ova odluka doneta je kao odgovor na navodne „neprijateljske aktivnosti Rusije poslednjih godina“. Kasnije je pres služba Alijanse potvrdila ovu informaciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here