EPA-EFE
Predsednik Rusije Vladimir Putin

Rusija želi da gradi odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama na obostrano korisnoj osnovi, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

– Doktrinalno, ideološki, politički, želeli smo, možemo i hoćemo da gradimo odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, mislim na narod SAD, na obostrano korisnoj osnovi, kako bi to bilo korisno i neophodno za naše dve zemlje. Ali retorika izjava i koraci koje su nedavno preduzimale Sjedinjene Američke Države jednostavno onemogućavaju pokušaje da se to ne primeti – rekla je Zaharova u programu „Solovjov uživo“.

Ona je navela da Sjedinjene Američke Države ne bi trebalo da od Rusije zahtevaju predvidljivost i da i za njih samih postoje mnogo pitanja na tu temu.

Ona je podsetila da je „pres služba Bele kuće dala juče neverovatnu izjavu“.

– Osnovna suština onoga što je juče rečeno na brifingu u Beloj kući bila je da oni žele da Rusija postane predvidljiva država koja vodi predvidljivu politiku. Od koga to čujemo: za poslednjih deset godina Sjedinjene Američke Države postale su najnepredvidljivija država… Želimo da SAD postanu bar malo predvidljivije. Ali one sigurno ne bi to trebalo da zahtevaju – ni od nas, ni od nekoga drugog – istakla je Zaharova.

Ona je primetila da se američka politika gradila „dijametralno suprotno“ u oblastima kao što su klima, iranski nuklearni program, dokumenti o strateškoj stabilnosti.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki izjavila je na brifingu 13. aprila da Sjedinjene Američke Države više teže predvidljivosti, nego poverenju u svom odnosu sa Rusijom.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here