EPA/Yuri Kochetkov
Moskva

Potreba za prisustvom Rusije u Aziji je ogromna, istakla je doktorka političkih nauka Jana Leksjutina povodom XIII Azijske konferencije Međunarodnog diskusionog kluba “Valdaj” koja je održana u Sankt Peterburgu 13. i 14. decembra.

Tema konferencije je bila “Rusija i Azija u kontekstu formiranja novog međunarodnog poretka”.

– Razgovarali smo o tome šta Rusija može da ponudi regionu. Mnogi predstavnici azijskih zemalja izneli su prilično visoka očekivanja, region očekuje intenzivniju aktivnost Rusije, pre svega u ekonomskoj oblasti – rekla je Leksjutina.

Ona je navela prednosti Rusije koje, po njenom mišljenju, mogu biti najefikasnije iskorišćene.

– U azijskom regionu postoji potreba za našim velikim energetskim potencijalom, pogotovo sada kada svet, uključujući Aziju, izlazi iz pandemije. Posebno treba obratiti pažnju na ublažavanje ograničenja u Kini, jer će to biti praćeno naglim porastom potražnje za energentima. U tom pogledu Rusija ima velike prednosti. Druga prednost Rusije je to što smo mi velika prehrambena sila. U Aziji brzo raste broj stanovništva, potražnja za hranom je velika. Pored toga, Rusija ostaje lider u brojnim tehnološkim oblastima, a azijske zemlje vide u tome velike mogućnosti za sebe – zaključila je Leksjutina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here