pixabay.com

Da biste se rešili sala nije vam potrebna teretana, jer određene kardio metode: brzo hodanje, trčanje, plivanje, jesu vrlo efektne kod rešavanja problema sa viškom kilograma.

Kineziolozi tvrde da se masne naslage najlakše tope ako se vežbači posvete određenim kardio metodama. Aerobni treninzi pomoću kojih se troše masti, a ne ugljeni hidrati su hodanje, trčanje, plivanje, biciklizam, veslanje, preskakanje užeta…

Za većinu njih nema plaćanja članarine u teretanama jer su dostupne svima, ali treba paziti na to koji vam tip treninga odgovara.

Iako je hodanje aktivnost najnižeg intenziteta od svih navedenih, a samim time daje i najslabije rezultate, idealna je za početnike ili one koji se oporavljaju od povreda. Osim toga, korisna je i ako samo želite da se oporavite od jačeg treninga koji ste nedavno napravili, a u tom slučaju znate da je bilo kakva vježba, dobra vežba.

U sat vremena može se potrošiti i oko 300 kalorija.

Trčanje se treba prvenstveno razlikovati od sprinta, koje isto spada u aerobne aktivnosti. Njime se troši oko 600 kalorija po satu, oblikuju se mišići nogu, povećava forma, ali nije za svakoga. Trebalo bi da ga izbegavate ukoliko inače imate problema sa zglobovima, jer zbog prevelikog opterećenja može da dođe do povreda. Takođe ukoliko ste gojazniji trebalo bi da sačekate da skinete koji kilogram pa tek onda da se upustite u ovaj vid vežbanja.

Dakle, ako želite trčanjem da izgubite kilograme, možete, ali bilo bi najbolje da to činite samo ako niste previše udaljeni od idealne ili željene težine.

Preskakanje užeta takođe je vrlo efektno jer sagoreva više od 1000 kalorija po satu, ali zahteva pravilnu tehniku i dobru koncentraciju, s tim što stvara veliko opterećenje na zglobovima.

Ali, zato su vožnja bicikla i plivanje prikladni za sve, a u sat vremena može se potrošiti 600 do 750 kalorija. Da vozite bicikl, možete svakako i u teretani, a tada možete i programirati spravu prema želji. Međutim vožnja bicikla na otvorenom ima više benefita, a sigurno da ne može da dosadi jer svaki dan možete da isprobavate nove rute.

Kod plivanja gotovo da i nema opasnosti od povreda, a uključen je skoro svaki mišić na telu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here