Pexels.com

Kada se govori o oralnoj higijeni, većina pomisli na pranje zuba, ali se higijena usne duplje tu ne završava.

Jezik ima veliki broj papila i na njima se nakupljaju bakterije koje mogu da prouzrokuju loš zadah, ali i više od toga.

Prema rečima stručnjaka, previše bakterija na jeziku može da prouzrokuje i druge zdravstvene probleme. Na sreću opet postoji način kako doći do rešenja – potrebno je svakodnevno čistiti i jezik kada perete zube, piše Ordinacija.hr.

Zašto je važno čistiti jezik?

Kako kaže stomatolog dr Kris Kamer, jedna od osnivača Američke akademije za oralno zdravlje, na papilama se množe bakterije, a one mogu da budu štetne i da doprinesu razvoju bolesti desni, propadanju zuba i lošeg zadaha, a čak može doći i do promene ukusa hrane.

– Dnevno čišćenje jezika četkicom poremetiće množenje bakterija koje jednostavno vole da budu na tom vlažnom i toplom području – dodaje ona.

Stomatolog dr Aleks Rubinov smatra da će ta navika sprečiti nakupljanje plaka i promene boje zuba jer ćete skidajući bakterije ukloniti i biofilm koji može da oblaže papile.

Kako pravilno čistiti jezik?

Postoje dva delotvorna načina da uklonite bakterije i naslage sa jezika.

Koristite četkicu za zube

Prvi metod uključuje četkicu za zube, a pre nego što započnete, lekari savetuju da se prvo pogleda unutrašnjost usne duplje kako bi videli da li postoje područja na kojima je najviše naslaga, a ta područja mogu da budu druge boje, svetložute ili čak i tamnosmeđe, to su mesta koja morate dobro očistiti.

Koristite strugalicu za jezik

Ako četkicom preduboko čistite jezik, možete imati osećaj kao da ćete povratiti, pa neki radije koriste strugalicu za jezik. Dr Rubinov savetuje korišćenje ovog alata umesto četkice jer će poboljšati sliku mikrobioma u ustima i sprečiti loš zadah.

Stavite ga kod korena jezika a jezik isplazite, pa pod malim pritiskom povlačite strugalicu napred i ponovite ako je potrebno.

Kada čistiti jezik?

Za najbolje rezultate lekari savetuju da čistite jezik svaki put kada perete zube, a to bi trebalo da bude bar dva puta dnevno.

Najvažnije je da jezik čistite ujutro jer se tokom noći na njemu nakuplja najviše bakterija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here