pixabay.com

Istraživanje novinara Anadolije, prošle godine došlo je do podatka da su zemlje čiji stanovnici najviše čitaju – Indija, Tajland i Kina. Prosečan stanovnik Indije nedeljno odvoji više od 10 sati na čitanje. Indeks merenja kulture čitanja temelji se na vremenu izdvojenom za čitanje tokom jedne nedelje, a tu se ubrajaju i novine, magazini, kao i drugi pisani materijal.

Prve tri zemlje na listi prate Filipini, Egipat, Češka, Švedska, Francuska, Mađarska i Saudijska Arabija. Island ima stanovnike kojima je čitanje strast, a knjige omiljeni poklon. U ovoj zemlji, sve prodavnice zatvaraju se u 18 časova, knjižare su otvorene do 22 časa, neke čak i do ponoći. Imaju običaj darivanja knjiga na Badnje veče.

“Jolabokaflod” (Božićna poplava knjiga) je period kada se proda najveći broj knjiga. Island je zemlja i sa najviše pisaca po stanovniku, jedan od deset Islanđana će za vreme života objaviti knjigu! Takođe i zemlja u kojoj se najviše kupuju knjige, u proseku osam godišnje po stanovniku, što je ukupno dva i po miliona.

Norveška je zemlja u kojoj je svaki pisac koji objavi knjigu podržan od države tako što vlada odmah otkupi 1.000 primeraka i distribuira ih u sve važnije biblioteke. Da Norvežani imaju razvijenu kulturu čitanja zaključuje se i na osnovu tzv. norveškog gradića knjiga. To mesto se zove Mundal i ima samo 280 stanovnika, i verovali ili ne, 150.000 knjiga.

Knjige se mogu naći u svim lokalnim kafeima, umetničkim galerijama, kao suveniri pa čak i na stajalištima. Stanovnici i posetioci mogu da se posluže knjigom po principu samousluge, tako što će u sanduče ubaciti deset kruna.

“Poplava” u Torontu

Kanada je 2016. godine zatvorila jednu od ulica u Torontu preplavivši je sa 10.000 knjiga. Ova akcija pokrenuta je projektom grupe građana, a imala je za cilj očuvanje životne sredine tako što će ulicu preplaviti pisanom rečju umesto saobraćajem. Sa knjigama doniranim od Armije spasa, odred od 50 dobrovoljaca radio je neumorno više od 12 dana da bi napunio Ulicu Hagerman u centru Toronta. Ljudi su ohrabrivani da uzmu učešća i ponesu knjige kući ili da ih pak donesu.