Pexels

Ako starije žene nemaju redovno seksualne odnose, zidovi vagine se opuštaju, a ako se ponovo odluče na seksualne odnose to može da bude prilično bolno.

Najčešće promene do kojih dolazi kod žena koje dugo nemaju seksualne odnose:

Gubitak libida

Kod seksualnog nagona važi pravilo „koristi ga ili ga izgubi“.

Osobe koji se uzdržavaju od seksa s vremenom počinju da se osećaju tromo, a želja za seksom polako nestaje – objašnjava dr Sari Kuper, seksualna terapeutkinja.

Opuštanje zidova vagine 

Ovaj problem se uglavnom odnosi na žene koje ulaze u menopauzu.

Ako starije žene nemaju redovno seksualne odnose, zidovi vagine se opuštaju, a ako se ponovo odluče na njih, to može da bude prilično bolno – napominje dr Kuper.

Smanjena vaginalna lubrikacija

Još jedna nuspojava, koja se prvenstveno odnosi na starije žene, jeste+ problem lubrikacije vagine nakon apstinencije. Uz lubrikaciju pojavljuje se i problem stanjivanje zidova vagine, a oboje su posledica nedostatka hormona estrogena.

– Mlade žene koje imaju 20 ili 30 godina, imaće puno estrogena koji će obezbediti da ta tkiva ostanu zdrava, elastična i podmazana za vreme apstinencije. Kod žena od, na primer 60 godina, jednom kada estrogen nestane, ne vraća se – izjavila je dr Lorin Strečer.

Pojačani menstrualni bolovi

Kod žena se pogoršavaju menstrualni bolovi. Suprotno uvreženom mišljenju, seksualni odnos za vreme menstruacije može da ublaži menstrualne grčeve, prenosi 24 sata.hr.

Materica je mišić, a mnoge žene za vreme orgazma zapravo doživljavaju kontrakcije materice što prouzrokuje brže izbacivanje krvi. Grčevi se smanjuju, a menstrualna krv lakše izlazi iz tela. Može doći do povećanja nivoa endorfina što takođe pomaže kod menstrualnih grčeva – objašnjava dr Robert Šnajder.

Manji rizik od polno prenosivih bolesti

Ne samo da ćete smanjiti rizik od dobijanja polne bolesti, već i od infekcija urinarnog trakta.

– Seksualni odnos je „krivac“ za povećanje rizika od infekcije urinarnog trakta – objasnila je dr Strečer.

Većina urinarnih infekcija se pojavljuje unutar 24 sata nakon polnog odnosa, a Američki magazin porodičnih lekara je otkrio da je „učestalost seksualnih odnosa najbolji pokazatelj koje osobe će imati učestale upale urinarnog trakta“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here