EPA/Stan Gilliland
Džo Bajden

Nakon što je nedeljama čekao odobrenje za početak tranzicionog perioda za primopredaju dužnosti predsednika SAD, Džo Bajden se sada možda suočava sa još jednom birokratskom preprekom, ovog puta u Pentagonu.

Tranzicioni tim novoizabranog predsednika Džozefa Bajdena rekao je da nije pristao na dvonedeljnu pauzu u tom procesu kako to tvrdi Pentagon.

U petak, 18. decembra, tenzije između Pentagona i Bajdenovog tranzicionog tima su izašle u javnost pošto su zvaničnici Ministarstva odbrane rekli da je na sastancima sa Bajdenovim timom dogovorena “praznična pauza” posle koje bi bio nastavljen proces primopredaje.

Međutim, Johanes Abraham, direktor Bajdenovog tranzicionog tima je uzvratio: “Da budem jasan: nije bilo međusobno dogovorenih prazničnih praznika”.

– Zapravo, mislimo da je važno da se brifinzi i drugi angažmani nastave i tokom ovog perioda, jer nema vremena na pretek… – rekao je Abraham.

Vršilac dužnosti ministra odbrane Kristofer Miler potom je demantovao izveštaje da Pentagon odbija da se sastane sa Bajdenovim tranzicionim timom.

– Posle međusobno dogovorene pauze za praznike, nastavićemo sa tranzicijom i zakazanim sastancima – rekao je Miler.

Razvoj dešavanja na relaciji Bajden-Pentagon odigrava se usred objavljivanja izveštaja u “Vašington postu” da će SAD moći da uštede 2,6 milijardi dolara ako nova Bajdenova administracija zaustavi izgradnju graničnog zida duž južne granice sa Meksikom, što je izazvalo bes u administraciji Donalda Trampa.

Bajden predsedničku dužnost preuzima 20. januara 2021. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here