pixabay.com
Foto: Ilustracija

Međugodišnja stopa inflacije u Evropskoj uniji ubrzala je rast u martu 2022. godine na 7,8 posto u odnosu na februarski nivo od 6,2 procenta, objavio je danas evropski statistički zavod Evrostat.

Inflacija u 27-članom bloku je u martu prošle godine iznosila 1,7 posto, napominje se u saopštenju objavljenom na veb sajtu Evrostata.

U evrozoni, rast potrošačkih cena u martu je iznosio 7,4 procenta na godišnjem nivou, u odnosu na 5,9 odsto u februaru, dok je u istom mesecu prošle godine ta stopa iznosila 1,3 posto.

Najniže godišnje stope inflacije u martu registrovane su na Malti (4,5%), Francuskoj (5,1%) i Portugaliji (5,5%), dok su rekordne zabeležene u Litvaniji (15,6%), Estoniji (14,8%) i Češkoj (11,9%).

U evrozoni su, na godišnjem nivou, u martu najveći rast zabeležile cene energije, za 44,4 posto, čiji je doprinos u ukupnoj inlaciji iznosio 4,36 procentnih poena.

Prema podcima Evrostata, samo su dve od 27 zemalja članica EU – Belgija i Slovenija – registovale u martu nižu godišnju stopu inflacije nego u feberuaru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here