pixabay.com

Mnogima omiljena letnja poslastica može imati nekoliko efekata na naše zdravlje ako se konzumira svaki san.

Čim krenu visoke temperature, mnogima je sladoled omiljeni način raslađivanja. Ali, šta se sve dešava u našem organizmu ako ga konzumiramo svakog dana?

1. Može pomoći u izgradnji mišića u nekim okolnostima

Trener poznatih ličnosti i nutricionista Džej Kardielo za “Men’s Journal” rekao je da šećeri u sladoledu mogu pomoći u izgradnji mišića i sprečavanju razgradnje proteina podsticanjem insulina na veliki skok.

“Sladoled može biti koristan i do dva sata nakon treninga”, smatra on.

Hirurg Kristi Fan veruje da ima istine u tome da je sladoled dobar za oporavak nakon vežbanja, ali upozorava da to ima veze sa intezitetom treninga:

“Ključno pitanje je koliko ste naporno vežbali? Ako ne vežbate dovoljno, a jedete sladoled svaki dan, to se neće dobro odraziti na vašu formu.”

2. Može se negativno odraziti na san

Stručnjaci smatraju da ovu vrstu poslastice ne treba konzumirati u večernjim satima. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Sleep Medicine došlo je do zaključka da hrana bogata zasićenim masnim kiselinama i sa malo vlakana može dovesti do slabijeg kvaliteta sna i noćnih mora.

Konzumacija hrane sa visokim sadržajem šećera, naročito noću, može poremetiti kvalitet sna.

3. Negativno utiče na raspoloženje

Ovaj efekat povezan je sa objašnjenjem prethodnog – hrana koja sadrži dosta masti nije idealna opcija za mozak. Više istraživanja otkrilo je pozitivnu korelaciju između hrane sa visokim udelom rafinisanih šećera i oslabljenim funkcijama mozga. Čak može doći do pogoršanja simptoma poremećaja raspoloženja poput depresije, smatra dr Eva Selub, koja je o tome pisala na harvardskom blogu o zdravlju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here