Pexels

Med je zdrava i ukusna namirnica koja je korisna za ljudsko telo na mnoge načine. Može se jesti samostalno, dodati u napitke ili koristiti kao zaslađivač.

Osobe koje svaki dan jedu med iskusiće brojne prednosti, a evo nekih od njih:

Čišćenje tela

Med je bogat antioksidima, te će pomoći telu da se očisti od štetnih toksina. Antibakterijska svojstva u medu su korisna za našu kožu i mogu dati koži prirodni sjaj.

Protuupalni učinci

Med sadrži antioksidanse koji štite telo od upale. Upala može dovesti do različitih zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, rak i autoimune poremećaje. Jedno istraživanje je otkrilo da se antioksidansi u medu mogu otkriti u krvnoj plazmi, pokazujući da bi konzumiranje meda moglo povećati antioksidativno delovanje u telu.

Zdravi šećer

Ako želite održavati figuru, svakako treba da dodate med u ishranu. Šećer koji je prisutan u medu je drugačijeg sastava od šećera koji se nalazi u drugim zaslađivačima. Med je izuzetno koristan za ubrzanje metabolizma, što je korisno onima koji žele da gube kilograme.

Smanjuje holesterol

Med nema uopšte holesterol. Naprotiv: njegove sastavne komponente i vitamini doprinose smanjenju nivoa holesterola. Svakodnevna konzumacija meda povoljno utiče na nivo antioksidativnih spojeva u telu koji se mogu boriti s viškom holesterola. Istraživanja pokazuju da antioksidansi u medu mogu sprečiti sužavanje arterija. Suženje može dovesti do zatajenja srca, pogoršanja pamćenja ili glavobolje. Ispijanje čaše vode s nekoliko kašika meda biće dovoljno da se to spreči.

Zdrav mozak

Istraživanja pokazuju sposobnost meda da se bori protiv stresa, obnavlja ćelijski antioksidativni odbrambeni sistem i poboljšava pamćenje. Šećer koji se nalazi u medu povećava nivo inzulina u krvi, koji oslobađa serotonin. Serotonin se dalje pretvara u melatonin, hormon koji potiče kvalitetan san.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here