Pexels

Istraživači američkog Nacionalnog instituta za zdravlje sproveli su studiju u periodu od 25 godina, analizirajući medicinske posete više od 11.000 odraslih, od 45 do 66 godina u SAD, a zatim njihove naknadne posete lekaru u starosnoj dobi od 70 do 90 godina.

Pijte više vode i živećete duže je ključni zaključak studije koja je kasnije objavljena u medicinskom časopisu “Lancet”. Utvrđeno je da odrasli koji nisu dovoljno hidrirani mnogo brže stare i imaju veći rizik od hroničnih bolesti, koje mogu dovesti do rane smrti.

– Dokazi iz naših i drugih studija pokazuju da dodavanje konzistentne dobre hidratacije drugim izborima zdravog načina života može usporiti proces starenja – rekla je glavna autorka studije Natalia Dmitrieva za NBC news.

Istraživači su pratili hidrataciju ispitanika tako što su gledali koliko je natrijuma pronađeno u njihovoj krvi – što su nivoi natrijuma viši, to su učesnici bili manje hidrirani.

Oni pojedinci sa višim nivoima natrijuma imali su 50 odsto veću verovatnoću da će pokazati znakove starenja. To uključuje visok holesterol, krvni pritisak i porast nivoa šećera zajedno sa fizičkim znakovima kao što su upale očiju i suva koža.

Što je najšokantnije – ta grupa je takođe imala skoro 20 odsto povećanje rizika od prerane smrti, pokazala je studija. Pokazali su veću verovatnoću za razvoj fatalnih bolesti, poput zatajenje srca, moždani udar, dijabetes, demencija i hronične plućne bolesti.

– Rizik od razvoja ovih bolesti raste kako starimo i akumuliramo oštećenja u različitim tkivima u telu – rekla je za NBC Dmitrieva, istraživačica na Institutu za srce, pluća i krv američkog Nacionalnog instituta za zdravlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here