pixabay.com

Znate, naravno, osnovno o tome šta vas uzbuđuje (npr. scena iz filma o striperu Magic Mikeu ili mladi i seksepilni Rajan Gosling), ali na to utiče mnogo više nego što mislite.

Na primer, istraživači sa Univerziteta Kvins u Kingstonu otkrili su da, iako su heteroseksualne žene tvrdile da ih uzbuđuju samo muškarci, merenja fizioloških znakova uzbuđenja (npr. protok krvi u vagini) pokazuju drugačije.

Većina žena uzbudila se nakon svih seksualnih podražaja, kad bi videle i muška i ženska tela, heteroseksualni i homoseksualni odnos, pa čak i kad su gledale dokumentarce o zečevima. Uzbuđenje kod muškaraca je predvidivije. Ukratko: žene se mogu uzbuditi u puno širem rasponu situacija. Verovatno zbog toga su žene manje osetljive na znoj i čudne mirise tokom odnosa.

Kada su uzbuđene, manja je verovatnoća da će im se neke stvari činiti odvratnim, pokazalo je istraživanje objavljeno u online časopisu “Plos One”.

I u mozgu se tokom odnosa odvija više stvari nego što mislimo. Tako je istraživanje uz pomoć magnetne rezonance sprovedeno na Univerzitetu Ratgers pokazalo da se različiti delovi mozga aktiviraju kao odgovor na nadražaje vagine, grlić materice, klitoris i bradavice. A kako je um vrlo važan za uzbuđenje, podsticanje tih nekoliko područja istovremeno dovodi do eksplozivnih vrhunaca. Vagina je dugačka oko 7,5 cm, što je razlog zbog kojeg se čini da “dole” nema mesta za tampon.

Ali kad se žena uzbudi, materica se povlači i produžuje zidove vagine za oko pet cm kako bi bilo mesta za vašu “simpatiju”.

Kada se voli, ništa više ne boli

Uzbuđenje je razlog zbog kojeg vam stvari kao što je grickanje ili povlačenje za kosu ne smetaju i ne bole toliko kao inače.

Vaš prag bola tokom seksualnog uzbuđenja može se znatno povećati, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu “Journal of Sex Research”. Iako bi to moglo pomoći da penetracija bude ugodnija, stručnjaci upozoravaju da to ima i negativnu stranu: neki ljudi mogu se povrediti a da to shvate tek posle seksa.

Tvrde bradavice i veće grudi

Sledeći put kad se primite posla, uzmite vremena da pogledate štas se događa s vašim grudima kako raste uzbuđenje.

Kao rezultat povećanog protoka krvi u tom području bradavice su vam verovatno uspravne i nešto tamnije nego inače. Istraživanja pokazuju da kod nekih žena grudi nabubre tokom seksualnog uzbuđenja, pa čak i da mogu dobiti i na veličini.

Osip od ubrzanja

Tokom seksa raste temperatura lica i tela, što objašnjava zašto vaše lice i grudi mogu pocrveneti dok traje odnos.

Osim toga, ubrzani protok krvi i ubrzani rad srca uzrokuju “seksualno rumenilo” kod mnogih ljudi. Ono se može pojaviti kao crveni ili ružičasti osip na licu, vratu i na grudima, a nestaje nakon što uzbuđenja splasne.

Kad je najbolje, ostajemo bez svesti

Ako vam se čini kao da se vaš mozak pretvara u kašu za vreme orgazma, nemojte baš potpuno odbaciti tu pomisao. Čak su i pokreti tela koje napravite tokom orgazma potpuno nesvesni, pokazalo je skeniranje mozga u tom “nezgodnom” trenutku.

Kada žena doživljava orgazam, amigdala je blokirana. To je deo mozga koji upravlja reakcijama tokom straha i teskobe.

Negde ste napeti, negde otkačite

Dok traje orgazam, grče se brojni mišići, što je priprema da bi se aktivirali vaginalni, dokazali su pioniri istraživanja seksualnih odnosa Villijam Masters i Virdžinija Džonson.

Orgazam uzrokuje napetost mišića u nogama, rukama, vratu, stomaku, na licu… ali i vaginalni. Naučnici još ne znaju zašto se ti grčevi pojavljuju i zašto ih neke žene dožive, a neke ne.

Što pre na – “puderisanje nosa”

Tokom orgazma vaše telo otpušta antidiuretski hormon, zbog kojeg nećete moći da obavite malu nuždu odmah posle seksa. Taj mehanizam pomaže i da ne morate da prekinete odnos da biste otišli “napuderisati nos”.

Ipak, ne odlažite odlazak u WC predugo – stručnjaci savetuju da se olakšate neposredno posle seksa kako biste sprečili infekcije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here