pixabay.com

Jedno od najčešćih pitanja koje se nameće kad govorimo o seksu je ono o učestalosti seksualnih odnosa. Bez obzira na to koliko često gori iskra u vašoj spavaćoj sobi, verovatno ste se barem jednom zapitali kakva je statistika i koliko često ljudi vode ljubav?

Brojna su se istraživanja pozabavila ovom temom i sva jednoglasno tvrde da je najmanji broj odraslih osoba koje vode ljubav svaki dan. Konkretno, samo četiri posto ispitanika je izjavilo da svakodnevno ima polni odnos.

Poznato je da je seks dobar za naš organizam, ali najvažnije je zapamtiti da bi ljubav trebalo da vodite tačno onoliko često koliko vi to želite.

Ipak, ako svakodnevno vodite ljubav, to može imati brojne dobrobiti za vaš organizam. Ova tvrdnja se ne odnosi isključivo na penetraciju, već na sve seksualne aktivnosti zbog kojih se u tom trenutku osećate ugodno.

Poljupci, dodiri, solo-igra ili oralni seks, svaka od ovih intimnih aktivnosti može pozitivno uticati na naše psihofizičko zdravlje ako je praktikujemo svakodnevno. U nastavku pročitajte šta se događa s našim telom ako svakodnevno vodimo ljubav.

1. Poboljšava seksualnu funkciju

Ponavljanje je majka znanja, dobro nam je poznata uzrečica koju možemo da iskoristimo i u ovom kontekstu. Što češće vodimo ljubav, osećaj se intenzivniji, a orgazmi su eksplozivniji. Takođe, osobe koje imaju nizak libido, taj problem mogu vrlo lako da reše češćim seksualnim odnosima.

2. Pomaže kod menstrualnih bolova

Iako neke žene ne mogu da zamisle seks za vreme ciklusa, to je jedan od najstarijih i najefikasnijih metoda za ublažavanje menstrualnog bola. Orgazam je najbolji lek protiv bolnog trbuha, a svakodnevno seksualno uzbuđenje oslobađa hormone koji pomažu kod bola i mogu smanjiti trajanje menstruacije.

3. Pomaže da bolje spavamo

Ugodan seks podstiče naše telo na oslobađanje hormona sreće, oksitocina i endorfina. Oni podstiču lepršave, intimne osećaje i želju za još seksa. Ako to radite često, polni hormoni će vam pomoći da bolje spavate, a dobrobiti kvalitetnog sna ne moramo posebno opisivati.

4. Smanjuje stres

Već spomenuti hormoni zaslužni su za podsticanje dobrog raspoloženja. Ako ste pod stresom, verovatno vam je teško da se opustite i razmišljate o seksu. Ipak, ako odlučite stres da izbacite na taj način, osetićete olakšanje. Svakodnevne aktivnosti pod čaršavima mogu vam pomoći da se lakše nosite sa svakodnevnim stresom. Seks izaziva pozitivne osećaje, a neka istraživanja tvrde da se možete dobro osećati i zbog jučerašnjeg seksa.

5. Pomaže kod koncentracije

Redovan seks pomaže ženama da bolje pamte, a za to je zaslužan već spomenuti koktel hormona koji se ispuštaju tokom seksa. Takođe, seks aktivira i hipokampus, područje mozga u obliku potkovice koje igra važnu ulogu u prebacivanju informacija iz kratkoročnog u dugoročno pamćenje.

6. Može vas zbližiti sa partnerom

Ne nazivaju uzalud oksitocin hormonom ljubavi. Ova hormon se, osim kod seksa, oslobađa i u ranim fazama ljubavi. Parovi koji češće vode ljubav, imaju i više poverenja jedno u drugo, smireniji su, opušteniji i srećniji. Istraživanje iz 2017. tvrdi da sjaj posle seksa traje oko 48 sati, a svakodnevne aktivnosti u krevetu parove zbližavaju na još višem nivou.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here