pixabay.com

Sigurni smo da već uveliko imate svoj omiljeni začin. Međutim, ukoliko ga ipak nemate, mi vam predlažemo ne samo da to bude đumbir, već i da smesta postanete zavisni od njega.

Naravno da postoji čitav niz začina i napitaka koji poseduju isto tako svoj spektar benefita, ali nije teško da se đumbir izdvoji među njima kao vodeći.

Dobar primer je jabukovo sirće, koliko puta ste čuli da je kašičica jabukovog sirćeta sve što možete da poželite za regulisanje čitavog niza bolesti.

Isto važi recimo i za đumbir, s tim što je sjajnog ukusa, a možete da ga konzumirate praktično kako god želite, u čaju, soku, salati i najbolje je što svoje benefite ne gubi ni tokom kuvanja recimo.

Razlog zbog koga je đumbir tako dobar za vaš organizam jeste supstanca pod nazivom đumbirol koja je odgovorna za anti-zapaljenske procese, što znači da može da utiče na oticanje i smanjenje bola.

U pitanju je takođe antioksidant koji neutrališe štetnost slobodnih radikala u telu, što vas na duge staze može značajno da smanji rizik od dobijanja raka.

Ukoliko redovno konzumirate đumbir ovo su neke od njegovih najvažnijih benefiti koje možete da očekujete:

Utiče na smanjenje stomačne kiseline

Stomačna kiselina može biti posledica određene namirnice koju ste konzumirali, a možete jednostavno i da imate osetljiv želudac, te da se često mučite sa ovim neprijatnim osećajem koji se pojavljuje mahom nakon konzumacije obroka.

Jedna od aktivnih supstanci koje sadrži đumbir, deo je lekova koji se bore protiv neprijatnog osećaja uzorkovanog povišenim ph stomačne kiseline.

Smanjuje upale svih vrsta

Upale u telu nastaju kao posledica odbrambenog mehanizma našeg organizma, na taj način smanjuje se mogućnost oštećenja ostalih delova tela.

Međutim, koliko god upala zaparavo bila dobra stvar, ona je izuzetno neprijatna i ume da izazove popriličan bol, pogotvo kada su u pitanju hronočne upale poput artritisa. Đumbir u ovoj oblasti može da pomogne ukoliko ga konzumirate redovno, a iz istog razloga odličan je za saniranje povreda svih vrsta, kao i brži oporavak.

Prevencija protiv raka

Brojna istraživanja pokazala su da dejstvo enzima iz đumbira može da ubije više ćelija raka jajanika, nego što su to u stanju hemoterpaije.

Đumbir takođe sprečava upale creva što je takođe značajno u borbi protiv kancera kada su u pitanju ovi delovi tela.

Utiče na smanjenje glavobolje

Studije su dokazale da redovno konzumiranje đumbira može dugotrajno da utiče na pojavu glavobolje, kao i njeno brzo otklanjanje ili značajno slabije delovanje.

Dakle, utiče čak i na pojavu to jest slabljenje migrene.

Gubitak kilograma

Ukoliko vodite računa o tome šta jedete, pa čak u isto vreme i vežbate, ali kilogrami se i dalje na kupljaju, sasvim je izvesno da imate problema sa usporenim metabolizmom, a đumbir je tu da ga ubrza i reši ovaj problem, koji je i te kako značajan za optimaln održavanje telesne težine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here