pixabay.com
Ilustracija

Iako je čokolada ukusna, neke njene varijacije mogu imati negativne efekte na naše zdravlje.

Na primer, tamna čokolada može imati zdravstvene prednosti kada se jede u umerenim količinama, ali druge vrste, kao što su bela i mlečna čokolada, mogu biti pune masti i šećera.

– Da biste dobili maksimalne zdravstvene koristi od čokolade, onda odaberite tamnu čokoladu koja ima 70 odsto ili više kakaoa – objašnjava dijetetičar Danijel Mekvoj.

Procenat kakaoa vam takođe govori o procentu šećera. Na primer, ako je čokolada označena kao “50 odsto”, to znači da je napravljena od 50 odsto kakaoa i 50 odsto šećera i mlečnih proizvoda.

Doživećete manje promena raspoloženja

Kada izbacimo čokoladu, izbacujemo i šećer, koji onda može imati efekat na naše raspoloženje.

– Kada eliminišete šećer iz svoje ishrane, rešite se jednog od glavnih uzroka promena raspoloženja i razdražljivosti – objašnjava nutricionista Džej Kovin.

Kovin objašnjava da je šećer toksin koji može da iscrpi energiju, a istovremeno može da izazove pustoš na nivou šećera u krvi.

– Ovo može dovesti do promena raspoloženja, žudnje i drugih nesvakidašnjih ponašanja – kaže on.

Možete smršati

Imate problema da postignete svoje ciljeve mršavljenja? Uklanjanje čokolade iz vaše ishrane, čak i ako je to samo mesec dana, može pomoći u smanjenju kalorija i šećera, što može dovesti do gubitka težine.

Budući da se dodatni šećeri često kriju u hrani i pićima, a posebno u čokoladi, može biti teško pratiti koliko šećera jedete svaki dan”, kaže Kovin. Smanjenje dodatih šećera može vam pomoći da izgubite težinu i poboljšate svoje celokupno zdravlje.

Imaćete manje gorušice

Prema istraživanju, gotovo jedna trećina Amerikanaca može da iskusi refluks kiseline svake nedelje. Kada pomislimo na gorušicu ili refluks kiseline, na pamet nam padaju slike paradajz sosa, alkohola i pržene hrane, ali da li ste znali da je i čokolada krivac?

– Čokolada je kisela hrana i može izazvati ili pogoršati simptome gorušice ili refluksa kiseline – kaže Mekvoj.

Bolje ćete spavati

Ako kasnije tokom dana uživate u čokoladi, možda ćete otkriti da odlazak na spavanje noću može biti borba. To je zato što čokolada sadrži kofein i može da vas održi budnim.

Mekvoj ističe da je kofein u redu u umerenim količinama, ali ako ste neko ko pije kafu ujutro, čokolada po podne ili uveče može vam poremetiti san.

– Kofein takođe može doprineti anksioznosti, tako da smanjenje količine koju konzumirate može pomoći da se osećate opuštenije – dodaje Mekvoj.

Osetićete povećanu emocionalnu svest

Izbegavanjem čokolade mesec dana možete razviti povećanu emocionalnu svest, koja može pomoći u poboljšanju svesne ishrane.

– Iz prve ruke znam da je jedenje čokolade jednostavan način da smirite neprijatne emocije – kaže Silvija Gonsan-Boli, doktorka medicine za gojaznost i metaboličko zdravlje.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here