pixabay.com

Ukoliko ostavite automobil dugo na parkiralištu i ne vozite ga nedeljama, mogli biste imati problema jer mnogi delovi vozila ne podnose dugo stajanje.

Kako piše revija HAK, ne vozite li automobil nedeljama, verovatno će se isprazniti akumulator. Diskovi na kočnicama će zarđati i prva kočenja će biti daleko od performansi kočnica kad su potpuno ispravne. Kočiona sila biće mnogo slabija i moraće proći neko vreme pre nego što se kočnice vrate punoj funkcionalnosti.

Ostavljate li automobil da stoji duže vreme, ne dižite ručnu kočnicu, jer bi pločice i diskovi mogli da se zaglave, dodaje se u tekstu.

Dugim stajanjem na jednom mestu gume će se verovatno deformisati. Proverite ih kod servisera, pogotovo ako osetite vibracije kojih nije bilo pre nego što ste poslednji put vozili.

Ostavite li automobil u prostoru u kojem ima mnogo vlage, velika je verovatnoća da će vas, kad mu se vratite nakon nekoliko nedelja, dočekati neugodan miris. Parkirate li u garaži, uvek ostavite prozore lagano spuštene – tek toliko da vazduh ulazi u kabinu.

U rezervoaru bi se mogla stvoriti rđa zbog kondenzacije. Zbog toga bi, pre dugotrajnog parkiranja, trebalo da napunite rezervoar gorivom.

Parkirate li vozilo zimi i puno je soli, ne treba posebno napominjati kakav će uticaj imati na limene površine automobila. Korozija neće biti vidljiva odmah, ali će se definitivno brže razviti, piše HAK.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here