pixabay.com

U zapadnim zemljama, oktobar je mesec kada se ukazuje na sve opasnosti alkohola. Povodom akcije “Sober October” (trezni oktobar), doktorka Harijet Bredli je za britanske medije detaljno opisala šta se događa u vašem organizmu tokom mesec dana od kada ostavite alkohol. Promene su zaista drastične.

Čaša vina na kraju napornog radnog dana možda deluje bezazleno, ali lako može preći u ozbiljan problem – posebno ako ste često pod stresom.

Alkohol se uglavnom koristi kao mehanizam za suzbijanje ili ublažavanje osećanja. Iako može delovati kao brzo rešenje, na kraju se vaše mentalno stanje pogorša, zbog efekta koji alkohol ima na mozak.

Oštećuje frontalni režanj, utiče na neurotransmitere i stvara neravnotežu dopamina, što može dovesti do anksioznosti, depresije, gubitka pamćenja i nemogućnosti racionalnog razmišljanja. Na kraju, to će uticati na vaš svakodnevni život i odnose.

Međutim, ako se odreknete alkohola, videćete pozitivne promene u svom telu u roku od nekoliko nedelja, objašnjava dr Harijet Bredli za “Dejli mejl”.

Prva nedelja

Već tokom prve sedmice bez alkohola, imaćete bolji san.

– Alkohol uzrokuje manje REM sna. To znači da se budite manje odmorni i skloniji ste dnevnoj pospanosti. Neke studije sugerišu da REM spavanje pomaže učenju, pamćenju i raspoloženju – ukazuje lekarka.

Takođe, bićete više hidrirani.

– Alkohol je diuretik, što znači da ako ne pijete dovoljno vode sa alkoholom, možete brzo postati dehidrirani. U prvoj nedelji odvikavanja od alkohola, ako pijete puno vode, trebalo bi da vidite poboljšan nivo hidratacije – što znači manje glavobolje, više energije i bolje fizičke performanse – objašnjava dr Bredli, dodajući da je benefit i bolja koncentracija.

Druga nedelja

U drugoj nedelji, možete da očekujete da će vas manje mučiti gorušica.

– Proizvodnja želudačne kiseline često se povećava kada konzumirate alkohol, a ponekad i sprečava sposobnost da se rešite bakterija. To može uzrokovati oštećenje sluznice želuca – navodi doktorka.

Posle dve nedelje bez alkohola, proizvodnja kiseline u želucu bi trebalo da se stabilizuje.

Treća nedelja

Nakon tri nedelje bez čašice žestine ili krigle piva, popravlja se stanje jetre.

– Zdrava jetra treba da sadrži malu količinu masti. Prekomeran unos alkohola može dovesti do masne bolesti jetre, ali to je često reverzibilno i može se poboljšati jer se vaša jetra regeneriše. Prestanak uzimanja alkohola na nekoliko nedelja omogućava jetri da se oporavi, zaustavi upalu i smanji masne naslage. Dugotrajni prekomeran unos alkohola može dovesti do ciroze jetre, stanja opasnog po život, jer to oštećenje nije reverzibilno – kaže dr Bredli.

Kako alkohol sadrži mnogo kalorija, biće vam lakše da smršate. A bićete i bolje raspoloženi.

– Regulacija dopamina u telu će vam pomoći da se osećate motivisanije. Počećete da se osećate uzbuđenije, manje anksiozno i vaše pamćenje će se poboljšati – ističe doktorka.

Četvrta nedelja

Redovno konzumiranje previše alkohola može s vremenom povećati vaš krvni pritisak, ali neke studije su pokazale da se može značajno smanjiti za samo četiri nedelje od ostavljanja pića. Smanjivanjem krvnog pritiska takođe umanjujete rizik od razvoja ozbiljnih stanja poput srčanog i moždanog udara.

Alkohol otvara put prevremenom starenju i može izazvati crvenu ili natečenu kožu, ukazuje lekarka. Kad prestanete da pijete, videćete da koža počinje da izgleda sjajnije i čistije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here