Youtube/Sputnjik Srbija
Krim

Sud na Krimu naložio je danas da vođa krimskih Tatara, Nariman Dželjalov, bude zadržan u pritvoru dva meseca zbog sumnje da je učestvovao u napadu na gasovod, prenosi ruska novinska agencija Interfaks.

Dželjalov, bivši zamenik predsednika Medžlisa, zabranjenog predstavničkog tela krimskih Tatara na Krimu, uhapšen je tokom vikenda što je izazvalo osudu kod Sjedinjenih Američkih Država i Ukrajine, piše Rojters.

Rusija je pripojila Krim Ukrajini 2014. godine, što je izazvalo sankcije Zapada, koji zajedno sa većinom sveta smatra da je Krim ukrajinska teritorija.

Više od 40 ljudi je privedeno tokom vikenda za vreme protesta zbog hapšenja Dželjalova i još četiri osobe ispred lokalne kancelarije Federalne službe bezbednosti Rusije.

Kriminalistička istraga protiv Dželjalova se odnosi na gasovod koji je oštećen 23. avgusta u selu u blizini Simferopolja, kako prenosi agencija Interfaks.

SAD, saveznica Ukrajine, pozvale su u nedelju u saopštenju da Rusija oslobodi sve pritvorenike, i optužile su Moskvu za politički motivisane racije i za ciljana pritvaranja članova Medžlisa i njegovog rukovodstva.

Rusija je Medžlis proglasila ekstremističkom organizacijom 2016. godine i zabranila ga. Mnogi krimski Tatari protivili su se aneksiji Rusije.

1 COMMENT

  1. Pogledajte informativne kanale ruskih TV i vidjeti ćete snimke uhapšenih i sve što vas interesira.Sjetite se kako su prije par godina takvi likovi minirali dalekovod kojim se Krim opskrbljuje električnom energijom i izazvao kolaps,ili kako su prekinuli dotok vode iz Dnjepra …..država Rusija reagira da se zaštiti….kao svaka druga država.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here