Yotuube/FRRANCE 24 English
Donbas

Narodna milicija samoproglašene Luganske Narodne Republike tvrdi da je ponovo primetila ukrajinsku oklopnu tehniku u naseljima pod kontrolom Kijeva u blizini linije razgraničenja u Donbasu. Istovremeno, u Donjecku optužuju ukrajinske snage za korišćenje stanica za radio-elektronsku borbu kod dva naselja blizu kontakt linije u Donbasu.

„Kršeći treću tačku dodatnih mera za osiguranje primirja protivnik nastavlja da raspoređuje oružje i vojnu tehniku u naseljima na teritoriji koju kontroliše Ukrajina“, istakao je portparol pres-službe odbrambenog resora LNR.

Prema njegovim rečima, Narodna milicija LNR je registrovala dva oklopna transportera BTR-60 u blizini grada Sčastje.

„Jedinice Narodne milicije neprestano prate protivnika strogo se pridržavajući uslova primirja koje je na snazi i spremne su da po naređenju komande operativno reaguju na promenu situacije“, dodaje portparol.

Narodna milicija samoproglašene Donjecke Narodne Republike tvrdi da „ukrajinska strana nastavlja da blokira rad bespilotnih letelica OEBS-a“. Prema rečima portparola odbrambenog resora DNR, ukrajinske snage bezbednosti na taj način pokušavaju da spreče da posmatrači misije otkriju njihovu vojnu tehniku razmeštenu u blizini linije razgraničenja u Donbasu, koja je zabranjena Minskim sporazumima.

Podsetimo, ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Minski sporazumi regulišu, između ostalog, davanje specijalnog statusa samoproglašenim republikama u Donbasu, ali do danas Kijev nije ispunio preuzete obaveze.

U julu 2020. godine u Donbasu su stupile na snagu dodatne mere za osiguranje prekida vatre. Ove mere podrazumevaju potpunu zabranu otvaranja vatre, razmeštanje oružja u naseljima i njihovoj blizini, ofanzivnih, izviđačkih i diverzantskih dejstava. Osim toga, predviđaju disciplinsku odgovornost za kršenje prekida vatre. Naredbe o prekidu vatre koje sadrže mere za njegovo održavanje moraju biti na snazi sve dok se sukob ne reši u potpunosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here